Attendos brister visar att uppföljningen måste skärpas

Efter ett år som ansvarig för äldreomsorgen kan jag konstatera att Linköpings kommun behöver bli bättre på uppföljning. På kommande nämndsammanträde kommer vi därför fatta beslut om skärpt uppföljning, skriver vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande Jonatan Hermansson (S).

På mindre än ett år har kommunen inlett uppföljning i två omgångar efter uppgifter om brister. Det råder ingen tvekan om att Attendo brustit i sina åtaganden, skriver Jonatan Hermansson (S), vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande.

På mindre än ett år har kommunen inlett uppföljning i två omgångar efter uppgifter om brister. Det råder ingen tvekan om att Attendo brustit i sina åtaganden, skriver Jonatan Hermansson (S), vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande.

Foto: Arkivbild/Dennis Petersson

Debatt2024-01-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Linköpings kommun måste omedelbart slänga ut Attendo" (19/1):

I maj förra året tog Attendo över hemtjänsten i Lambohov. På mindre än ett år har kommunen inlett uppföljning i två omgångar efter uppgifter om brister. Det råder ingen tvekan om att Attendo brustit i sina åtaganden. Kommunen har på veckobasis följt upp verksamheten för att säkerställa att bristerna rättas till. Där har Attendo kommit en bit på vägen men är inte i mål än.

Finns det brister i vård och omsorg ska vi hitta dem och säkerställa att de rättas till – oavsett om det är i privat eller kommunal regi. Den som har behov av vård eller omsorg ska alltid kunna räkna med att få det och att den ska hålla hög kvalitet. Varje brist är en brist för mycket.

Vid nästa sammanträde med vård- och äldreomsorgsnämnden kommer S+M-styret därför besluta om att skärpa uppföljningen. En grundlig uppföljning är också en förutsättning för att kunna använda sanktioner så som viten eller uppsägning, på ett sätt som håller vid juridisk prövning.

Ibland väcks frågan om varför kommunen väljer att ingå avtal med en viss utförare och inte någon annan när vi väljer att upphandla en verksamhet. Svaret heter Lagen om offentlig upphandling. Till skillnad från privatpersoner eller företag så kan inte kommunen fritt välja vem vi ska teckna avtal med. Alla som lever upp till kraven har rätt att delta i en offentlig upphandling. Den som erbjuder lägst pris, högst kvalitet (eller – som oftast – en kombination) måste tilldelas uppdraget. Vi behöver dock bli bättre på att följa upp så att det som utlovats sedan utförs.

Det räcker dock inte att ställa krav på god vård och omsorg. Det måste också finnas förutsättningar för att utföra ett gott arbete. Därför ökar S+M-styret anslaget till vård- och äldreomsorgsnämnden med 300 miljoner kronor under de kommande sex åren – utöver uppräkning för pris- och löneökningar. Pengarna ska gå till att bygga ut äldreomsorgen och anställa fler medarbetare för att möta de växande behoven. Samtidigt gör vi en lönesatsning bland kommunens omsorgspersonal. Det är ett av flera nödvändiga steg vi måste ta för att göra det mer attraktivt att jobba inom vård- och omsorg i Linköping.