Linköpings kommun måste omedelbart slänga ut Attendo

Signalerna vi får är uteblivna besök, utebliven medicinering, personer som lämnas i timmar i sin säng med nedkissade lakan och larm som inte fungerar, skriver Sofia Frithioff, kommunalråd Vänsterpartiet.

Listan på allvarliga problem är lång trots den korta perioden som passerat sedan Attendos övertagande, skriver debattören.

Listan på allvarliga problem är lång trots den korta perioden som passerat sedan Attendos övertagande, skriver debattören.

Foto: JONAS EKSTROMER

Debatt2024-01-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Attendo har sedan ett drygt år tillbaka ansvaret för att bedriva hemtjänsten i Lambohov med omnejd. Ett övertagande som sedan starten kantats av omfattande problem och skandaler som både hemtjänsttagare, anhöriga och personal slagit larm om. Det är dags att häva avtalet och slänga ut Attendo från Linköpings äldreomsorg.

Signalerna vi får är uteblivna besök, utebliven medicinering, personer som lämnas i timmar i sin säng med nedkissade lakan och larm som inte fungerar. I P4 Östergötland kan vi se rapporter om frätskador på huden från urin. Listan på allvarliga problem är lång trots den korta perioden som passerat sedan Attendos övertagande. Personalen vittnar även om att man saknat sakerna som krävs för att genomföra besöken. De har initialt funnits en cykel för samtliga personal att ta sig fram mellan boende, saknats inloggningsuppgifter till journalsystem och ickefungerade schemaläggning för att nämna några saker.

Privata vårdaktörer har släppts in i Linköpings äldreomsorg och tillåts att göra vinst på Linköpings äldre i behov av vård- och stödinsatser. Det är illa nog. Nu är det även tydligt att vinstjakten går ut över kvaliteten och arbetstagarnas arbetsmiljö. Attendo utmärker sig negativt även jämfört med de andra privata aktörerna som verkar i Linköping. Samtidigt som Attendo tog över i Lambohov så gjorde Bräcke Diakoni och Vardaga intåg i andra delar av Linköpings hemtjänst. Även om problem funnits i deras verksamheter så är det inte i närheten av de rapporter som kommer från Attendos hemtjänst.

Problemet som uppstår för Linköpings kommun i den här situationen är att vårt enda styrmedel för att komma åt aktörer som Attendo är genom upphandlingsavtalet. Det är Attendo som har personalansvar i sin verksamhet och som ska leverera enligt avtalet. När det inte görs så har politiken egentligen bara ett verktyg kvar och det är att häva avtalet.

Om kommunen i stället bedriver verksamhet i egen regi kan vi från politiken på ett mer direkt sätt styra verksamheten. Då ligger personalansvaret liksom ansvaret för hemtjänsttagare direkt under oss. Då kan vi ta ansvar och utkräva ansvar.

Linköpings kommun måste omedelbart häva avtalet med Attendo och kasta ut dem en gång för alla från Linköpings äldreomsorg. Som äldre i Linköping ska du kunna lita på att du får din medicin i tid och att någon svarar på ditt larm. Allt annat är ovärdigt en modern kommun.