En pyrrhusseger för Stefan Löfven

Socialdemokraterna fÄr Äterigen bilda regering. Men i sina försök att kompromissa riskerar de att förlora partiets sjÀl.

Stefan Löfven lyckades bilda regering igen. FrÄgan Àr hur mycket det kommer att kosta hans parti.

Stefan Löfven lyckades bilda regering igen. FrÄgan Àr hur mycket det kommer att kosta hans parti.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Ledare2021-07-07 20:04
Detta Àr en ledare. Correns ledarsida Àr borgerlig. Tidningen stÄr fri och obunden frÄn alla partier.

Idag valdes Stefan Löfven (S) till statsminister av riksdagen, dryga tvÄ veckor efter att han avsattes av densamma. Det framstÄr alltmer som en pyrrhusseger. Löfven bildar regering utan förutsÀttningar för att fÄ igenom en budget i höst. Som lÀget ser ut nu kommer Sverige dÀrför att stÄ inför en ny regeringskris om bara nÄgra mÄnader, för Löfven har varit tydlig med att han kommer att avgÄ igen om regeringens budget inte vinner riksdagens gillande.

Under de gĂ„ngna veckorna har det politiska landskapet förĂ€ndrats markant och ett redan svĂ„rmanövrerat parlamentariskt lĂ€ge blivit Ă€nnu vĂ€rre. I sina försök att behĂ„lla makten har Socialdemokraterna sĂ„lt sin sjĂ€l till bĂ„de höger och vĂ€nster – bokstavligt talat. 

För att sĂ€kra Centerpartiets indirekta stöd har Löfven bland annat lovat att driva pĂ„ för att luckra upp strandskyddet och stĂ€rka Ă€ganderĂ€tten till skog. Hur han ska lyckas hĂ„lla det löftet Ă€r det ingen som vet. Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet gick, föga förvĂ„nande, genast ut och tog avstĂ„nd frĂ„n förslagen. 

Annie Lööf (C) har Àven krÀvt att Löfven reformerar Lagen om anstÀllningsskydd om han vill fortsÀtta ha hennes stöd. Att Socialdemokraterna förbundit sig att driva Centerpartiets politik framstÄr som ett strategiskt udda val. För Centerpartiet, sitt namn och sin sjÀlvbild till trots, Àr inget mittenparti. TvÀrtom sÄ framstÄr de som ganska extrema i mÄnga frÄgor, till exempel anstÀllningsskydd och bostadspolitik dÀr de vill gÄ lÀngre i avregleringarna Àn alla andra partier. Det kan bli svÄrsmÀlt för socialdemokratiska vÀljare dÀr en majoritet Àr emot bÄde marknadshyror och uppluckring av turordningsreglerna.

Samtidigt som Löfven vill regera med Miljöpartiet och blidka Centerpartiet Ă€r han Ă€ven beroende av VĂ€nsterpartiets stöd. För att kunna styra landet med nĂ„gorlunda framgĂ„ng behöver han alltsĂ„ jĂ€mka tre partier med skilda vĂ€rderingar i viktiga profilfrĂ„gor. Det kommer att bli svĂ„rt för honom att navigera en budget som tillfredsstĂ€ller alla sidor. Risken Ă€r att Socialdemokraterna kommer att utplĂ„na sig sjĂ€lva i processen. 

Om ett Ă„r Ă€r det dags för val och Socialdemokraterna behöver börja fundera pĂ„ en plattform. Är de höger eller vĂ€nster? Vilken vision har de för Sverige? Kommer en röst pĂ„ Socialdemokraterna att vara en röst pĂ„ att avverka mer skog eller inrĂ€tta fler naturreservat? PĂ„ fortsatt hyresreglering eller pĂ„ marknadshyror? PĂ„ ökad anstĂ€llningstrygghet eller flexiblare regelverk? Just nu Ă€r det svĂ„rt för vĂ€ljarna att veta, och det kan straffa sig pĂ„ valdagen.