Det har väl knappast undgått någon att det varit extremt milt för årstiden den senaste veckan, temperaturer kring tio plusgrader har gjort att många golfare går och drömmer om årets första runda. Flera banor runt om i Östergötland har alltid öppet med ordinarie greener under snöfria vintrar – Ingelsta, Vårdsberg och Östad för att ta några exempel. Men bland de anläggningar som stängde för säsongen sent i höstas krävs det lite mer för att öppna upp. Landeryd är ett exempel, korthålsbanan hålls visserligen öppen, men de två 18-hålsslingorna och Vesterbybanan är stängda.

– Vi hade rätt kallt och mycket snö tidigare i vinter, så det ligger lite is kvar och det är tjäle i marken på vissa ställen. Rent tekniskt skulle vi kunna ha öppet någon eller några dagar, men det är inte värt det, säger Kristoffer Pantzar.

Varför?

– Det är mycket jobb med att dra igång, jag vill ha bra kvalité på banan om den ska vara öppen och då ska man både klippa och dressa greenerna. Vi måste plocka ut flaggor och annat material ur förrådet. Just nu är vi inte så många banarbetare på plats, vi är mer än dubbelt så många på sommaren. Vi som jobbar året runt håller på med att bygga om en del runt banan, säger Kristoffer Pantzar.

Han fortsätter:

– Det är trots allt extremt tidigt än och det kommer komma bakslag, säger Kristoffer Pantzar.