Vikarien om framtiden: "Inget jag funderar på"

Ett delvis nytt landslag leds av en tänkbar kandidat till förbundskaptensposten. Men Carl Jenner, Sarah Sjöströms förre tränare, ligger lågt när det gäller framtiden. –Förbundskapten är inget jag funderar på just nu, nu är det den här tävlingen vi kör, säger han inför kortbane-EM.

Carl Jenner med Sarah Sjöström under OS 2016. Arkivbild.

Carl Jenner med Sarah Sjöström under OS 2016. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Simning2021-11-01 05:30

Det är mycket nytt i simlandslaget inför mästerskapet i ryska Kazan som börjar på tisdagen.

Av de 15 simmarna är tre debutanter, fem är tonåringar och ytterligare två födda på 2000-talet.

Sedan Ulrika Sandmark slutade som förbundskapten efter OS i Tokyo och fick en ny roll som sportchef över alla simsporter, är förbundskaptensposten vakant.

"Inte sökt"

I veckan gick simförbundet ut med en platsannons och Jenner är tillfälligt ansvarig under EM. Han är en naturlig kandidat, liksom Sjöströms nuvarande tränare Johan Wallberg. Båda är verksamma på NEC, simningens nationella elitcenter, och landslagstränare.

– Nej, jag har inte sökt. Vi får se framöver. Jag är ju delvis på NEC, delvis förbundskapten för juniorerna. Det är året ut och vi håller på att sätta en ny organisation, säger Jenner som var Sarah Sjöströms tränare från det hon började och fram till OS i Rio 2016 där hon tog OS-guld och ytterligare två medaljer.

Jenner har de senaste åren haft en roll i talangutvecklingen i svensk simning. Därför är han extra glad över alla unga i EM-laget.

– Det är kul att de här nya namnen har kommit. Kvaltiderna har varit ganska tuffa, de är satta för att kunna ta sig vidare från försöken. Det har varit tufft under coronapandemin, så det ska bli kul att se dem i internationell konkurrens, säger han.

Lyft med Sjöström

Att Sarah Sjöström har valt att simma EM är ett lyft för de unga.

– Det betyder väldigt mycket för de yngre att få se Sarah i ett internationellt mästerskap där hon är fullt förberedd och vill vinna medaljer. Och för tjejerna i lagkappen blir det en enorm skillnad med Sarah i laget, säger Jenner.

Sjöström och Erik Persson är svenska medaljhopp medan övriga svenska stjärnor satsar på kortbane-VM. Från OS-laget finns också bröstsimstalangen Emilie Fast och Sara Junevik med i EM.

Fakta: Svenska EM-truppen

Damer: Emilie Fast, Södertörn, Annie Hegmegi, Jönköping, Sofia Henell, Linköping, Sara Junevik, Falun, Ida Liljeqvist, Helsingborg, Lisa Nystrand, Väsby, Hanna Rosvall, Helsingborg, Sarah Sjöström, Södertörn, Klara Thormalm, Jönköping, Cecilia Viberg, Stockholms KK, Sofia Åstedt, Elfsborg.

Herrar: Isak Eliasson, Spårvägen, Oskar Hoff, Landskrona, Gustav Hökfelt, Neptun, Erik Persson, Kungsbacka.

Mästerskapet avgörs tisdag-söndag denna vecka. SVT Play visar samtliga finalpass med start klockan 16.25.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!