Det stora hoppet – och premiärdoppet i nya simhallen

Här är Linköpings variant på kosläpp – när Lass elitsimmare för första gången hoppar i bassängen i nya simhallen. "Äntligen", sa Emma Magnusson.

Premiärdoppet. Sporten var med när större delen av Lass elitgrupp hoppade i bassängen i Tinnerbäcksbadet.

Premiärdoppet. Sporten var med när större delen av Lass elitgrupp hoppade i bassängen i Tinnerbäcksbadet.

Foto: Per Bergsten

Simning2023-04-25 06:00

25 år unga veteranen log.

Tillsammans med större delen av Lass elitgrupp gjorde hon 17-tiden på måndagskvällen sin första träning i nya Tinnerbäcksbadet.

Det har blivit något enstaka smygbad under vintern och våren, men det ni ser på bilden här intill är verkligen premiärdoppet med stort P. 

– Klart att det betyder mycket för motivationen. Jag och Sofia (Henell) har sagt att vi måste fortsätta att simma tills vi kommer in i en ny simhall och nu är vi där. Äntligen. Det har dragit ut på tiden, sa Emma Magnusson.

Och du kan väl inte sluta nu?

– Vi får se. Men nu kanske det blir ett år till. När man ser det här blir man ju mer sugen.

Klassiska simklubben har väntat och väntat på en ny hemvist och planerar nu för en ökad satsning för att stärka positionerna. Med förbättrade förutsättningar ökar attraktionskraften – både för dem som redan är här och för dem som kan komma från annat håll.

– Första intrycket? Wow, sa Niklas Larsson, tränaren.

Emma Magnusson log och sa:

– Man ser vilka möjligheter som dyker upp och som vi inte har haft tidigare. Så mycket bättre bassäng, så mycket fräschare och så mycket mer plats. Det kommer betyda mycket för hela Lass verksamhet. Det är toppklass, största simhallen i Sverige och coolt att ha den i Linköping.

– Förhoppningsvis kan det också innebära att fler fortsätter efter gymnasiet. Nu finns bra förutsättningar att kombinera simning och studier, sa Magnusson.

Ärligt talat: hur mycket kommer du att sakna den gamla hallen?

– Haha. Jo, man är ganska trött på den. Det är varmt, dålig ventilation och ofräscht. Samtidigt...när vi var ensamma där i förra veckan dök ändå upp en viss separationsångest efter 15 år. Så lite vemodigt känns det allt.

Hon har under många år varit uppe och nosat på Sverigetoppen, men har nu några skadefyllda säsonger bakom sig.

– Jag ska inte säga att jag har tröttnat på simningen, men däremot på att vara skadad. Nu börjar axeln bli bättre och då har jag sagt att jag ska simma till sommar och sen får vi se. Jag pluggar samtidigt och det börjar bli dags att tänka på ett annat liv.

Det stora målet är SM i sommar.

– Jag är på väg tillbaka till de tider som jag gjorde före skadan och med det i ryggen kan det bli ett år till. Det är EM i långbana i maj nästa år och förbundet har sagt att de ska satsa på tjejlag. Det är min största chans, sa Emma Magnusson. 

Emma Magnusson trivs i nya bassängen.
Emma Magnusson trivs i nya bassängen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!