Ellen blir bättre i simning – med gymnastik: "Nytta av"

Simning och gymnastisk är två av de mest krävande idrotterna att träna. Ellen Borg sysslar med båda.

Ellen Borg pustar ut efter målgång.

Ellen Borg pustar ut efter målgång.

Foto: Per Bergsten

Simning2023-05-22 07:00

– Mina tränare tycker att det är bra att jag håller på med gymnastiken också. Jag tycker om att variera och tror att jag har nytta av den träningen även i simningen. Det är den jag satsar mest på, säger 14-åringen och ler i solgasset på Tinnerbäcksbadet, med nya simhallen i bakgrunden.

Klassiska tävlingen Filbyter cup i Linköping är för många den riktiga upptakten på utomhus­säsongen i svensk simning. Och som vanligt var det under den gångna helgen en massa hemmasegrar till höger och vänster i olika klasser. 

En av flerfaldiga vinnarna: Ellen Borg.

En av nästa generations stora talanger i klubben som inom ett antal år ska vara redo att ta över efter Sofia Henell, Emma Magnusson och övriga i det gänget.

– Jag tror inte att jag har så mycket drömmar på det sättet. Jag försöker bara göra det bästa hela tiden. Ställer du för höga krav på dig själv kan det bli för mycket press och då blir det inget roligt, säger hon.

Både mamma och pappa har simmat tidigare, Ellen började själv med babysim och har fortsatt sedan dess. Det är inte heller fel att påstå att det var just under Filbyter cup i fjol som något hände.

– Ja, det var egentligen då det verkligen släppte och jag gjorde framsteg. Då blir det mycket roligare att fortsätta. Sedan dess har jag fått vara med på flera stora tävlingar och tagit medaljer. Även fast simning är en individuell sport gillar jag lagkänslan och att man har så många kompisar, säger Ellen Borg.

Vilka simsätt gillar du mest?

– Alla utom bröstsim, skulle jag säga. Det är inte min grej riktigt.

Ellen Borg är klar för start.
Ellen Borg är klar för start.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!