– Just nu har vi inte vad som krävs ekonomiskt för att spela i ettan. Men vi jobbar på en plan för att ha det, säger Kalle Wadström, vice ordförande i MHC:s styrelse.

Det är spännande nu för alla MHC-supportrar. Efter suddenförlusten i onsdags hemma mot Grästorp kan säsongen vara över för A-laget redan på lördagen, om Grästorp vinner hemma. Eller så kan det vara över på söndag, om MHC tvingar fram en avgörande hemmamatch, men förlorar den.

– Det är klart att det skulle vara en stor besvikelse för grabbarna, som ju tränat sedan i maj och vill till kval. Jag känner med dem i så fall, säger Kalle Wadström.

Artikelbild

| Kalle Wadström, vice ordförande i Mjölby HC, berättar om ekonomin som krävs för att klubbens lag ska ta steget uppåt. Och för bättre ekonomi behövs fler som hjälper till och nya samarbeten.

Samtidigt sätter inte klubbens ledning någon press på laget. Det var inget krav att gå upp före säsongen och det är det inte nu heller. MHC bygger om och organiserar om och då får det lite ”gå som det går” sportsligt. Även om alla förstås vill att det ska gå så bra som möjligt.

Den nya MHC-ledningen, som har fungerat hela säsongen utan formell ordförande, har ändrat attityd till verksamheten. Om det ska satsas uppåt ska pengarna gärna vara hemma först, sedan sätter man sprätt på dem.

Om det blir kvalspel till ettan bedöms ett kval kosta 100 000 kronor. Det är pengar som klubben i skrivande stund jobbar på att få in.

– Det ska inte kosta pengar för övriga klubben. Det ska gå plus minus noll och vi har en kampanj där om att stötta oss, säger Kalle Wadström.

Artikelbild

| Entrén kommer att fräschas upp till nästa säsong till MHC:s arena. Det diskuteras också att byta ut sargen, berättar Kalle Wadström.

Om det i en förlängning blir ettan redan till nästa säsong, om laget lyckas, så krävs det där ett eget kapital på 200 000 kronor plus.

– Där är vi inte nu, vi är inte skuldfria. Om vi ska få spela i ettan måste vi visa en handlingsplan mot ett sånt eget kapital, och det kan vi i och för sig få godkänt för, men då tror jag vi måste anställa någon person till och vi behöver fler personer som jobbar med marknad, säger Kalle Wadström.

MHC hade för två år sedan skulder på 600 000 kronor. Det har betats av och nästa år, 2020, är planen att allt ska vara reglerat.

– Vi vill vara öppna med det här, mot leverantörer och mot medlemmar. När vi är det upplever vi att fler vill hjälpa till med olika arbeten. Det är fler som jobbar nu och det har blivit en större vikänsla i föreningen. Det är bra stämning, alla hälsar på alla, och man blir lite som en familj, menar Wadström som inte har någon hockeybakgrund, utan kom in i klubben tack vare att hans två söner började spela och så blev han ledare för de lagen och därefter blev det styrelsejobb.

MHC börjar för övrigt nästa vecka ytterligare ett kval. Jonas Emmoths J18-lag har överraskat och ska göra upp med Halmstad och Mariestad om en elitplats nästa säsong. Där handlar det också om att ha råd med elit om laget går upp.

– Det vore fantastiskt roligt om de lyckas. Det här är grabbar som spelat ihop sedan miniligan och som tränat oerhört mycket, bland annat genom vårt hockeygymnasium. En ära för klubben, säger Kalle Wadström.

För en bra verksamhet handlar det också om att ha samarbeten. MHC är i färd med att fördjupa sitt samarbete uppåt med LHC. Försäsongsmatchen mot Färjestad i fjol blev lyckad, gav ringar på vattnet i form av TV-puckmatcher i Mjölby, och LHC-matchen kan få en repris i höst.

MHC har också ett möte nästa vecka för att eventuellt börja samarbeta med Maif i Motala.

Protrain arena rustas också upp till nästa säsong. I sommar byggs entrén om, plus flera andra lokaler inne i hallen. Det kan också bli en ny sarg om kommunen säger ja.

– Vi är på väg någonstans. Fler vill engagera sig i vår förening, och hur det än går för A-laget nu i playoff vill jag säga att vi i klubben är oerhört stolta över laget. Både spelare och ledare uppträder väldigt trevligt mot alla, tycker Kalle Wadström.