– Det såg man inte komma inför mästerskapet, det var väldigt oväntat. Riktigt häftigt, sa Lasstränaren Niklas Larsson belåtet.

I väntan på tåget hem från Stockholm och en i vanlig ordning intensiv mästerskapsvecka fanns flera glädjeämnen att notera från de två sista dagarnas SM-tävlingar. Det mest överraskande var utan tvekan Martin Falks medalj på 400 m medley. Han var visserligen närmare 19 sekunder från guld och dryga sju sekunder från silver, men insatsen får ändå stora plustecken från Niklas Larsson.

– Jag trodde inte att han skulle ta så här stora kliv så här fort. Det känns som om resan bara har börjat med honom, säger Niklas Larsson.

19-årige Falk simmade tidigare för Stockholmpolisen, men har börjat plugga i Linköping och tillhör Lass sedan i somras. Träningspassen har blivit fler och satsningen mer seriös sedan han kom till Östergötland. Det har uppenbarligen gett goda resultat.

– En toppenkille som suger åt sig av informationen han får och växlar till att prestera. Han håller en seriös nivå och har lyckats kombinera simningen med skolan på ett bra sätt, säger Niklas Larsson.

SM-helgen i övrigt då? Jo, Lass har ju blivit lite av specialister på lagkappssimningarna och helgens SM var inget undantag. Efter två guld och ett silver på veckans tidigare lagkapper blev det i lördags en andraplats i 4x50 m medley för kvartetten Caroline Palm, Rebecka Palm, Christin Heina och Sofia Henell.

Under söndagen gick det ännu bättre. Caroline Palm, Rebecka Palm, Sofia Henell och Emma Magnusson tog guld på mästerskapets näst sista final, 4x100 m medley, en kort stund efter Martin Falks bronsmedalj.

– Eftersom Vilma (Ekström) saknades på bröstsim visste vi att det skulle bli tufft. Vi fick nästan singla slant om vem som skulle simma den sträckan. Det blev Rebecka och hon gjorde det fantastiskt bra. Då var det fest inombords, säger Niklas Larsson och skrattar.

Lass, utan toppsimmarna Vilma Ekström (uppehåll) och Pontus Palmqvist (slutat), hade som målsättning att ta tio SM-medaljer med sig från Eriksdalsbadet. Det blev nio.

– Jag kan rabbla hur många simmare som helst som gjort bra prestationer, det handlar inte bara om de som tagit medaljer. Många just utanför topplaceringarna har slagit personliga rekord och gjort det riktigt bra, säger Niklas Larsson.