Med statistik kan som bekant nästan allt bevisas.

I mitten av augusti skrev SHL ett treårsavtal med det kanadensiska företaget Sportlogiq om ett avancerat statistik- och analyssystem som sedan tidigare används av 24 NHL-klubbar. Systemet bygger på tv-sändningarna och ger statistik på allt från matchsituationer till individuella prestationer som presenteras i realtid.

LÄS MER: Succéforward kan missa match

LHC var en av två klubbar som använde sig av det i fjol, men nu har samtliga klubbar samma förutsättningar.

– Det är spännande. Tävlingen är hur du använder alla siffror, säger Klas Östman.

Han funderar ett ögonblick.

Ler och säger:

– Du måste se det över tid. Det ska vara en jävla massor siffror inmatade. Annars blir det som om du gör en väljarundersökning och frågar tio personer. Okej, det blev miljöpartiet i år eftersom du råkade vara på Blomstertorget och fråga.

Corsi och PDO är två av de mätinstrument som använts under ett antal år och som fortfarande finns med. För att göra det enkelt: corsi är skottförsök för och emot laget, PDO är sammanlagda siffran för skotteffektivitet och räddningsprocent. I den så kallade corsiligan är LHC inför hemmamötet med Timrå på 13:e plats med 44,52 procent. Däremot högst i ligan när det gäller PDO (108,52 procent).

Tittar du på hur statistiken ser ut talar den för att exempelvis guldtippade Växjö, som inlett sämre än väntat, kommer att lyfta, medan exempelvis LHC riskerar att tappa placeringar när PDO-siffran över en hel säsong bevisligen ofta hamnar runt 100.

Klas Östman säger:

– Klart att vi har koll och försöker utvärderar mer än om vi vinner eller förlorar. Men vi vill gärna komma lite längre in innan vi kan se en trend. Nu kan en enda match få väldigt stort utslag.

Oroande att statistiken ser ut som den gör?

– Oroande är det inte, men klart att vi har koll och jobbar på att förbättra siffrorna. Vi behöver göra saker ännu bättre för att fortsätta att vinna. Detta sagt har vi en plan för att vinna den enskilda matchen och inte corsistatistiken, men sett över tid vet vi att lagen med bra siffror också har stor chans att hamna högt i tabellen.

I de betydligt större organisationerna i NHL spelar statistiken en ännu större roll, men utvecklingen i Sverige går snabbt framåt och alla har ännu inte personalresurser för att utnyttja all information.

– Tidigare fick man ta fram statistiken själv. Nu blir det mer och mer och det gäller att titta på det som är viktigast för vårt spel. Det är lätt hänt att du hamnar i en massa antaganden för att bekräfta dina egna teorier. Det är en djungel och utmaningen är att använda siffrorna på rätt sätt. I enskilda matcher blir det inte avgörande, men över 52 matcher säger de mycket, säger Östman.

Han gillar att grotta ned sig i siffror och statistik, men kommer hela tiden tillbaka till vikten av att begränsa sig.

– Du kan få siffror på alla delar i spelet. Allting. Det är ett bra verktyg och framförallt nyttigt för att balansera lite känslor. Det är sällan så bra som man tror när man vunnit och sällan så dåligt som man tror när man förlorat.

– Det blir så mycket känslor. Ni skriver, publiken skriker, vinst eller förlust. . . känslomässigt är det en jävla skillnad om du vunnit eller förlorat på övertid. Då är det små marginaler som avgör om du är glad eller besviken. Men jag tror inte att vi kommer att hamna i ett läge där det bara handlar om siffror, säger Klas Östman.