Denise Altmann la skridskorna på hyllan inför den här säsongen – men plockade ner dem igen när Linköping HC fick skadeproblem i laget. Tur är väl det. Hon leder SDHL:s poängliga genom alla tider och har fortsatt att skörda sina poäng sen återkomsten. Det var också hon som såg till att LHC gick upp i en 1–0-ledning i den första perioden.

– Det är kul att vara på isen, det är där man vill vara. Vi spelar riktigt bra, alla gör det de ska och kämpar hårt, sa Denise Altmann till SVT i den första periodpausen.

Det var Linköping som fortsatte att diktera spelet även i den andra perioden. Ett bra passningsspel, en hög press som stressade fram misstag hos Luleå och ett starkt kollektiv satte tonen för framfarten. I ett numerärt överläge hittade LHC till nät igen. Den här gången var det det sena stjärnförvärvet Susanne Tapani som utmanade Luleås målvakt Sara Grahn.

– Vi måste spela smart och det tycker jag att vi gjorde. Deras passningsspel är inte som det brukar. Vi tar oss in på mål bra, sa Tapani till SVT.

Hemmalaget fick tryck i powerplay, men det hetaste läget i inledningen av tredje kom för LHC. Läget var så pass bra att Linköpingsspelarna jublade för mål och samlade sig för att fira. Men varken domarna eller Luleå tyckte det var mål vilket gav ett farligt kontringsläge för hemmalaget. Det blev dock inget av det och LHC kunde rädda upp situationen. Norrbottningarna hade några bra lägen och försökte hitta ny energi, men LHC-defensiven var stabil och det kändes aldrig nervöst. När momentum i matchen uppstod var det LHC:sNicoline Jensen Söndergaard som satte 3–0 och matchen var punkterad.

När Luleå väl kom in framför mål var Evelina Suonpää där och motade allt som kom i hennes väg. Därmed leder LHC matchserien med 1–0. Nästa match spelas på lördag i Stångebro ishall.