Efter sex år i Ryssland och i Schweiz återvände veteranen till Sverige och till den klubb där han tidigare gjort succé. Senaste säsongen slutade med 63 poäng i grundserien och ytterligare tolv i slutspelet som tog slut i semifinal mot Djurgården.

Nu värvad för en annan roll och efter halva grundserien säger han om SHL-återkomsten:

– Under de senaste åren har jag sett rätt många svenska matcher på tv. Jag förstod att det skulle bli svårt och annorlunda. Folk har den synen att man ska komma hit och göra 60 poäng igen. Det visste jag att jag absolut inte skulle göra.

– Jag ser mig själv mer som en lagspelare nu. En bricka i spelet. Jag tycker ändå att det gått bättre och bättre och att jag fått spela mer i viktiga situationer, men självklart vill jag göra mer poäng. Noll mål efter 25 matcher är alldeles för dåligt. Det fattar jag också.

– Jag känner att vi har en bra bit kvar, men är ändå fyra-femma. Det känns bra. Jag tror att det är ganska tråkigt att möta oss och efter starten har det gått sakta uppåt. Det är så vi måste jobba. Vi har sagt från början att vi ska vara som bäst i april, säger Tony Mårtensson.

När vi gör en bedömning av LHC-nyförvärven är 37-årige Mårtensson en av många som hamnar under kategorin ”bättre kan ni”.

– Som lag har det sett allt bättre ut för oss. Framförallt i defensiven. Vi är många nya och det har tagit tid att få ihop det. Som jag förstått var det samma sak i fjol. Alla lag vill spela som Skellefteå gjorde för kanske sex år sedan. Växjö, Djurgården och Färjestad har gjort det bäst och mest konsekvent. Är det någon som inte gör det rätt sätt havererar allting.

Ärligt: kan du ibland känna att ”fasen, det var roligare förr”?

– Det är klart att man på sitt kan sakna den tiden. Det var enklare att spela då. Du fick mer tid och lagen var mer passiva. Så ser inte hockeyn ut längre. Om några år kommer det att vara så här i ännu fler länder och ligor. Du kör järnet i 30 sekunder och sedan är det byte. När jag var här senast spelade vi rätt ofta på tre kedjor. Det skulle aldrig fungera nu. Då kunde de bästa anfallarna lätt snitta över 20 minuter per match och nu är de som spelar mest kanske uppe i 17. Så det är rätt stor skillnad, säger Tony Mårtensson.

Kontraktet med LHC går ut till våren och så här långt har inte förts några diskussioner om en eventuell förlängning.

– Jag vet inte riktigt vad LHC hade hoppats på, men klart att de också hade önskat sig mer poängmässigt. Det blir säkert inget framtidssnack förrän efter slutspelet och det gör LHC helt rätt i. Jag hade agerat på samma sätt, säger Tony Mårtensson.

Han funderar ett ögonblick.

Tittar sig omkring i Saab arena.

En efter en passerar lagkompisarna på väg till omklädningsrummet efter avklarad träning.

– Jag kom hit för drömmen att vinna SM-guld i vår. Det är då som jag hoppas jag vara som bäst.