Tre omgångar återstår av SHL.

Antingen får LHC fortsätta säsongen med åttondelsfinal (play in) eller så tar den slut i Jönköping 14 mars.

Ett stort drama väntar.

Sporten slog en signal till tre experter som fick tycka till om LHC.

Lena Sundqvist,
kommentator och programledare på C More

Vad säger du om LHC:s säsong hittills?

– Mycket upp och ner får man lov att säga. Det har gått riktigt motigt på slutet, men om vi ska vara ärliga så fick de mer poängmässig utdelning i början än vad spelet visade. Rent tabellmässigt ligger de nu ungefär ändå där jag förväntade mig att de skulle ligga. Jag tippade LHC som tolva inför säsongen.

Vad har saknats för att tabellplaceringen skulle vara bättre?

– Jämnheten. Sedan har alla skador så klart påverkat negativt. Känslan är att LHC inte har haft orken som krävs den senaste tiden.

Tror du att LHC når slutspel?

– Nej, det ser ut att bli väldigt svårt. LHC ser inte bra ut och uppträder jättedarrigt, samtidigt som Örebro är ett av seriens stora formlag. LHC har dubbelmöten mot Luleå vilket blir jättesvårt och ett ångestmöte mot Brynäs.

Vilka spelare har floppat och flippat?

– Derek Roy har gjort det bra, det kommer man inte ifrån. Han är en stjärna i SHL. Lukas Bengtsson är också en duktig spelare. Floppat skulle jag vilja säga att hela kollektivet har gjort. Jag vill inte peka ut någon eller några enskilda spelare.

Ett missat slutspel, hur skulle du titulera det?

– Ett fiasko är det inte, men ett misslyckande är det. LHC har inget kanonlag på pappret, men med de förutsättningarna som finns – och ambitionsnivån i klubben – så vore det inte okej för LHC.

Var det rätt att gå skilda vägar med Fredrik Emvall?

– Det tycker jag. Emvall har inte lyckats så jättebra under sina år på sin post. LHC mår nog bra att något nytt. Niklas Persson har fått lära sig en hel del som assisterande och kommer nog in med ny energi. Det ska bli väldigt spännande att se vad Persson kan göra.

Hans Abrahamsson,
hockeyreporter på Sportbladet

Vad säger du om LHC:s säsong hittills?

– För min del har det varit ungefär som förväntat. Om jag inte minns fel, så tippade jag LHC tia inför säsongen. Truppen är lite för ihålig. LHC har säkert nio-tio spelare för tredje- och fjärdekedjor. Det är ett baktungt lagbygge. Med tanke på deras start trodde jag att de nog skulle ta sig till slutspel ganska enkelt, men så blir det verkligen inte nu. Att de skulle falla ihop så här är inte bra.

Vad har saknats för att tabellplaceringen skulle vara bättre?

– Jag tycker att Emvall borde ha agerat mer än vad han har gjort. Nu kan jag inte LHC:s ekonomi i detalj, han kanske har varit bakbunden. Men det som har kommit in är Viktor Svedberg, som försvann lika snabbt som han kom, och Kristoffer Gunnarsson. LHC har en tunn trupp bland spetsspelarna och skulle ha behövt få in något mer med tanke på alla skador.

Tror du att LHC når slutspel?

– Jag tippade ju LHC tia, samtidigt som jag hade Örebro och Brynäs utanför slutspel. Det får jag stå fast vid. Men det är inte mycket som talar för slutspel i Linköping just nu. De spelar helt utan självförtroende. LHC tog mer poäng i början än vad spelet visade, för ett lag som Örebro har det varit tvärtom i perioder. Men nu är Örebro inne i ett flow.

Vilka spelare har floppat och flippat?

– Floppar finns det gott om. Joe Whitney har inte alls varit som förväntat, det går för trögt för honom ute på isen. James Wright har inte heller varit bra, även om han inte hade samma förväntningar som Whitney hade. Andrew Gordon har inte någon jättebra säsong. Alla skador får man också säga har varit en flopp. En spelare som varit bra är Eddie Larsson även fast han inte syns så mycket. Derey Roys poängskörd går inte att blunda för och Broc Little gör det ju bra när han kan spela.

Ett missat slutspel, hur skulle du titulera det?

– Ett fiasko vore det inte. Däremot ett misslyckande. LHC låg ju fyra-femma bra länge i tabellen och hade ett fint läge med en fjärdedel kvar av serien.

Var det rätt att gå skilda vägar med Fredrik Emvall?

– Ja. Jag är inte jätteimponerad över hur Emvall har jobbat under sina år. LHC behöver hitta nya vägar för att ta sig framåt och nå framgångar som klubb.

Mike Helber, expert på CMore,
tidigare spelare och klubbdirektör i LHC

Vad säger du om LHC:s säsong hittills?

– En bergochdalbana. De fick en riktigt bra start, till stor del tack vare bländande målvaktsspel från "Monstret" Gustavsson. Sedan har det varit tyngre. LHC ligger ju ungefär där de ska göra, mellan plats sex och tio. Det man måste fundera på är alla skador som har påverkat laget mycket.

Vad har saknats för att tabellplaceringen skulle vara bättre?

– Friskhetsgraden är betydelsefull. Mattias Bäckman vet jag inte senast när han spelade, och Sebastian Karlsson har också varit skadad mycket. Det är två killar som betyder mycket för laget. Nick Sörensen är en skicklig spelare som verkligen behövs, och har varit in och ut en del i laget. LHC måste göra en analys av vad alla skador beror på. Är det slumpen? Eller tränar de på fel sätt?

Tror du att LHC når slutspel?

– Trenden talar emot det och talar för Örebro. Även spelschemat ser tufft ut för LHC. De har en stor nyckelmatch hemma mot Brynäs.

Vilka spelare har floppat och flippat?

– Det är inte många positiva utropstecken över tid. Södergran inledde starkt tillsammans med andra unga spelare, men har tappat. Floppar? Det är svårt att säga. En som James Wright har inte varit någon succé, men allt beror på hans lönekostnad och vad exakt han har för roll i laget. Det är stor skillnad om spelaren är dyr eller billig. Utlänningarna kan vara bra för laget och ge sitt yttersta, men helt enkelt inte räcker till. Det må vara hänt.

Ett missat slutspel, hur skulle du titulera det?

– Fiasko är det inte. Däremot ett misslyckande. För mig räknas inte ens play in som slutspel. För LHC:s del är det kvartsfinal som gäller, annars är det ett misslyckande. Men katastrof? Nej. LHC är fortfarande kvar i SHL.

Var det rätt att gå skilda vägar med Fredrik Emvall?

– Jag har inte pratat med Fredrik sedan det blev klart, men av det jag har läst så var det rätt. För att ha det där jobbet måste man ha det som livsstil. Det ska vara ditt allt och du ska älska det. Det verkar inte som att Fredrik hade det stora drivet som krävs, då blir det svårt eftersom det är energikrävande.