– Alltid speciellt med premiärer och extra speciellt för min del nu. Det är ett tag sedan jag var med på den här nivån. Det känns som en ära att få uppleva det igen.

Så uttryckte sig LHC-tränaren efter korta fredagsträningen i Saab arena.

Lördag eftermiddag är det nedsläpp i hemmamötet med nykomlingen Timrå.

Han behöver inte säga att han länge längtat dit.

Det syns på ögonen, det hörs på rösten.

– Jag vet om förutsättningarna att det är förbaskat tufft, men älskar det jag håller på med. Här känner jag hemma, säger Tommy Jonsson, som efter SM-guldet med Brynäs fick sparken två gånger på 20 månader och sedan dess haft uppehåll från tränarkarriären.

Men nu är han tillbaka.

– Det är en speciell känsla med första matchen, men jag kommer att sova gott i natt. I morgon kommer jag nog att vara mer uppe i varv. Så var jag förr också och jag gillar det. Jag har svårt att vara still.

Rastlös?

– Ja, där har du rätt ord. Rastlös. Nu vill jag inte stå här och prata med mig. Nu vill jag vidare och sätta mig och jobba igen.

Han skrattar.

Hur viktigt är första matchen?

– Det är klart att man vill vinna. Den frågan är ganska enkel. Men visst, det är 51 matcher till.

Hur mycket kommer coachningen att skärpas jämfört med träningsmatcherna?

– Vi har coachat för att vinna, men kanske lite...vad ska jag säga, hållit i tömmarna lite. Nu kommer vi att ha en större vakenhet på exempelvis tekningar, vilka som ska vara inne, vilka det andra laget har inne. Och så vidare.

Är ni där du vill att ni ska vara?

– Det är något vi har pratat en del om. Det finns inte så mycket tid, men utifrån den tid som vi har haft så tycker jag att vi hunnit genomföra det vi planerat. Så där ligger vi i fas.

Finns det några nycklar inför lördagsmatchen?

– Absolut. Men de vill jag inte säga till dig. Det vore att ge bort det för enkelt.

Premiärlaget blir det som vi berättade om redan på torsdagen. Centerstjärnan Derek Roy beräknas vara tillbaka i träning i början av nästa vecka och hans plats tas av Filip Karlsson. Det betyder att nyförvärvet efter en skadefylld försäsong gör LHC-debut och sin första match för säsongen i SHL-premiären.

I Timrå återfinns bland andra LHC-bekantingarna Andreas Molinder, Henrik Törnqvist och Vilmos Gallo.

– Jag har längtat efter den här matchen hela sommaren och den motiverade mig väldigt mycket under fysträningen. Jag har en stark anknytning till Linköping och jag blir lite rörd av tanken på att få spela i Saab arena, säger den sistnämnde till LHC:s hemsida.