LÄS MER: Två mål av Lycksell – till ingen nytta

LÄS MER: Så var Luleå–LHC minut för minut

Frågan är inte om Tommy Jonsson ska få sparken från Linköping HC. Många tycker att han redan borde ha fått det. Det tycker inte jag. Det är inte där som det som det stora och avgörande problemet finns.

Frågan är däremot om Tommy Jonsson är rätt tränare för att injicera klubben med den vinnarmentalitet som krävs inför den treårssatsning som inleds till hösten och som ska sluta med SM-final i Saab arena för första gången sedan 2008?

Man kan göra det enkelt för sig och bara titta på resultaten.

Då är svaret nej.

Men ingenting kommer att hända innan den här säsongen är slut (och det kan den vara redan på torsdag), så beslutet inför den som kommer är inget som behöver stressas fram. Men klart att det måste funderas. Ordentligt. Efter elva omgångar i höstas hade LHC tagit 25 poäng och befann sig i toppen. På 39 matcher sedan dess har det blivit 40 poäng. Och nu en seger på de elva senaste matcherna.

Kalla det för haveri eller fritt fall eller vad ni vill.

Det finns förklaringar, inte minst skador och ett lagbygge som uppenbarligen inte är vasst nog, och även om jag bestämt vidhåller att det är spelarna som bär det största ansvaret går så klart inte heller att bortse från tränarens betydelse när formen så länge varit så svag.

Han har inte lyckats att stoppa blödningen.

Några av de allra viktigaste frågorna: varför har inte hittats en trygghet och ett stabilt försvars- och grundspel? Varför har så många ledningar tappats i tredje perioden? Varför har det varit så mycket skador? Har det tränats på fel sätt? Varför har inte efter 50 omgångar hittats kemi och fungerande formationer? Har det gjorts tillräckligt för att förbättra den mentala statusen?

LHC är inne i en omfattande förändringsprocess och då är det frågor som måste analyseras och utvärderas för att det inte ska hända igen.

Alla som känner mig vet att jag inte är den som förespråkar tränarbyten i förtid och det är därför som jag inte följer mobben och utan att tänka efter före skriver att tränaren måste sparkas. Men med tanke på rådande kontraktsläge kommer stora delar av truppen att vara densamma till nästa säsong och inte minst därför tror jag att det behövs någon förändring på ledarsidan, även om alla inblandade har gällande avtal.

Jag gillar Tommy Jonsson. Det är en jättetrevlig kille, kanon att ha att göra med och jag tror inte alls att det är en dålig tränare. Men är han med tanke på allt som hänt rätt tränare för att fortsätta att leda det här laget i det här läget?

Tveksamt.

Jag tror att tonläget skulle ha skärpts tidigare för att påtala allvaret. Eller som Andrew Gordon uttryckte det i Aftonbladet efter Luleåmatchen i Linköping i torsdags: ”Vi kan inte acceptera den här skiten. Börjar vi acceptera dåliga vanor och insatser som inte räcker till blir det den du är. Man kan inte acceptera att man blir en förlorare.”

Det ligger nog väldigt mycket i det.

LHC har gjort en hel del som varit okej, eller till och med bra, mot både Frölunda och Luleå i tre matcher nu och jag förstår att Jonsson & Co vill framhålla det för att få in en gnutta positivitet bland allt det negativa.

Men.

Det har inte varit tillräckligt.

Slutspelsplatsen hänger på en tråd som bara blir skörare och skörare och vad gäller att hitta sätt att förlora måste ha testats vartenda ett nu.