"De lämnade mig ganska öppet framför mål"

Med sin fysiska styrka och storlek tryckte LHC-forwarden Jarno Kärki undan Djurgårdens backar två gånger om – och gjorde mål. Nu har laget gjort sex power play-mål på två matcher. "Det är helt otroligt", säger Kärki efter 4-2-segern.

Power play är fortsatt en framgångsfaktor för Linköping HC. Jarno Kärki gjorde ett mål i numerärt överläge och ett mål precis när Djurgården blev fulltaliga.

Power play är fortsatt en framgångsfaktor för Linköping HC. Jarno Kärki gjorde ett mål i numerärt överläge och ett mål precis när Djurgården blev fulltaliga.

Foto: Peter Jigerstrom

Ishockey2019-11-16 18:54

Tre mål i power play senast mot Leksand och tre (på gränsen till fyra) mål i power play mot Djurgården nu. Linköping har verkligen hittat rätt i numerärt överläge. 

– Vi kan ställa upp vilken power play-uppställning på isen som helst och göra mål. Det har hjälpt oss att vinna matcher. När saker och ting går bra så får du självförtroende, säger LHC-forwarden Jarno Kärki. 

Själv gjorde han mål två gånger om på nästan exakt samma sätt. Båda gångerna fick han pucken levererad in framför mål från kanten av Adam Helewka – och tryckte in den bakom Djurgårdsmålvakten. Därmed stod han för både 3–1 och 4–2. Ena målet i power play och det andra samma sekund som bortalaget var fulltaligt. 

–  De lämnade mig ganska öppet framför mål. I nästa match kanske det inte är lika öppet och vi får komma på något nytt, säger Kärki och ler. 

Han kom från NLA-laget Biel-Bienne till Färjestad inför säsongen. Efter åtta matcher i Karlstadlaget fick han istället chansen i LHC och har, efter fem matcher, börjat hitta mer rätt i sitt spel.  

–  Det är lite annorlunda mot vad jag är van vid med mycket skridskoåkande. Men jag vänjer mig vid det och vi tränar väldigt hårt på det. Nu har jag fått lite tid i power play och jag vet att det är en av mina styrkor. I det här laget måste du även vara bra defensivt i fem mot fem. Ingen kan fuska, säger han. 

Du beskrivs som en typisk finne. Vad säger du själv? Har du kommit in i gruppen nu? 

– Det är lite roligt faktiskt, säger Jarno och skrattar åt att han är en "typisk finne" innan han fortsätter. 

– Vi låg i botten när jag kom hit men det kändes inte som det eftersom gruppen hade en så bra stämning i omklädningsrummet. Alla hade ett leende på läpparna och nu har vi också börjat vinna. Sen kom landslagsuppehållet  väldigt lägligt för mig. Vi fick två veckor med bra träning där jag kunde lära känna killarna bättre. Såklart känns det extra bra nu när man kunnat sätta några mål också. Det gör livet lite lättare. 

Nu har ni fyra raka segrar. Vad är nyckeln? 

– Vi förlorade min första match, men efter det hade vi en bra träningsvecka där vi försökte få alla på samma sida. Vi tryckte just på det defensiva. När du vinner den första matchen och sedan vinner den andra är det lättare då man få självförtroende. Det tror jag är nyckeln. 

LHC-tränaren Bert Robertsson såg väldigt nöjd ut efter matchen.
LHC-tränaren Bert Robertsson såg väldigt nöjd ut efter matchen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!