Candevi: LHC behöver sin förstemålvakt

Det är bara att inse faktum. Utan Jonas Gustavsson i LHC:s mål kommer laget hamna långt ner i tabellen den här säsongen.

Jonas Gustavsson.

Jonas Gustavsson.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2019-09-26 22:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, LHC är ett profillöst lag. Ja, det finns fortfarande många som har mycket att bevisa. När andra lag har ett fåtal "wildcards" i sitt lag kryllar det av dem hos Linköping. Samtidigt som flera redan nu uttrycker att det kommer bli en lång säsong vill jag låta serien sätta sig innan jag eventuellt sågar laget efter fotknölarna. Jag återkommer efter 15-20 omgångar då man sett ett tydligt mönster på vart LHC är på väg. 

Men en sak är dock säker redan nu. Jacob Johansson vinner inga matcher åt Linköping på egen hand. Det kan dock Jonas Gustavsson göra. Något som kan skada Linköping otroligt mycket är om det blir långvariga skador på förstemålvakten. 

Visst kan en bra målvakt ha sämre matcher och göra misstag ibland. Men det handlar om att göra dem vid lägen då laget klarar av att rädda upp situationen. En målvakt ska alltid vara som bäst när laget behöver det som mest. Är Jacob Johansson det nu? Nej. Är Jonas Gustavsson det? Ja, för det mesta. 

Såklart gör Johansson stundtals otroligt vassa räddningar han också. Men, som sagt. När det gäller att vinna matcher på egen hand och vara som bäst när laget behöver det som mest – då är han inte riktigt där. 

Sen är det såklart flera faktorer än bara målvaktsspelet som gjorde att LHC förlorade mot Luleå. Backarna gjorde det inte direkt enkelt för sin målvakt och det där snacket inför säsongen om att "alla alltid ska kriga för varandra" finns inte där. Med det här laget krävs verkligen den ingrediensen för att hålla sig över ytan.