Det lossnade för LFC igen – "äntligen"

Med måltorka och förluster på rad har Linköpings FC haft det jobbigt i allsvenskan. Men på torsdagen togs en befriande seger.

Lina Hurtig visade vägen med sitt 1-0-mål på hörna. Det var stor lättnad för Linköpings FC efter segern mot Djurgården. Nu blev det upp en placering i tabellen.

Fotboll2019-09-26 22:10

Det var mycket sten som föll från många LFC-axlar sedan Djurgården besegrats med 4-1 (1-1) inför 687 personer på Linköpings arena.

En av de ifrågasatta namnkunniga anfallarna, Lina Hurtig, sade efter matchen:

– Skönt som fan med en vinst. Vi hade matchen och vi hade lägena, målen skulle bara komma.

Den ifrågasatte tränaren, Olof Unogård, var också lättad. Äntligen var ett ord som hördes när han kramade om eldsjälar, spelare och andra ledare efter segern.

– Jag har aldrig förlorat tre matcher i rad som tränare och jag har mått dåligt av hur det har gått. Skönt att få vinna en fotbollsmatch igen och vi kunde sprida ut målskyttet. Det var islossning, erkände LFC-tränaren.

Unogård verkade nästan ha flytt till en annan sport när han pratade om servar, men servar där är inspel på fasta situationer i fotboll. Det var en hörna som LFC:s Lina Hurtig skarvade in 1-0 på i första halvlek.

– Vi har varit så nära på fasta, senast mot Piteå var vi det, sade Olof Unogård.

Det blev ett mentalt jobbigt slut på första halvlek för LFC när utmärkta målvakten Emma Holmgren först räddat straffen från Djurgårdskaptenen Mia Jalkerud. Men Holmgren bedömdes ha gått för tidigt och Jalkerud fick slå en ny straff. Nu lade hon bollen i andra hörnet och 1-1.

– Det kändes som en märklig situation på straffen, sade Lina Hurtig.

LFC lät sig inte påverkas av kvitteringen utan i andra halvlek var det inget snack. Linköpingslaget trummade på och visade effektivitet framåt när Djurgården också kroknade i sitt försvarsspel.

–  Vi snäppar upp och blir skarpare, samtidigt som Djurgården är svaga i sin box. Vi hittar tillbaka till grunderna och gör vissa specifika saker. Vi har pratat om återerövringen av boll och det gör vi bra. De får inte tid på sig, kommenterar Lina Hurtig.

Mimmi Larsson gjorde två mål i rad och passade till Stina Blackstenius avslutande mål för LFC i den andra halvleken. 4-1 var rättvisande siffror.

– I första halvlek har vi förbättringspotential. Men vi rättar till saker till andra. Det lossnar lite med effektiviteten, konstaterar Olof Unogård.

LFC avancerade nu tillfälligt en placering i tabellen. Nästa match är borta mot tabellettan Rosengård i Malmö 13 oktober.

Efter kommande helgen är det landskampsuppehåll med EM-kval mot Ungern och Slovakien för flera av LFC:s spelare.

–  Kul med landslaget igen, säger Lina Hurtig efter den efterlängtade allsvenska segern.

Målvakten Emma Holmgren utsågs till matchens lirare i hemmalaget. Men sin straffräddning hade hon inget för när hon bedömdes ha gått för tidigt.
Karta: Linköping Arena Fotbollsarena