Test kring krönikor i 360-verktyget.

I lördags tog Sifan Hassan VM-guld på 10 000 meter. Nu stängs hennes tränare, Alberto Salazar, av i fyra år för dopning.

Krönika2020-10-04 10:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lördags tog Sifan Hassan VM-guld på 10 000 meter. Nu stängs hennes tränare, Alberto Salazar, av i fyra år för dopning.

”Jag är chockad”, säger Salazar i ett uttalande.

Den amerikanska antidopningsorganisationen Usada straffar Salazar för att ha organiserat dopning i sitt träningsprojekt Nike Oregon. Även Jeffrey Brown, som jobbade som endokronolog (specialist på kroppens hormoner) och fysioterapeut vid centret stängs av i fyra år.

Salazar ska ha försett aktiva med testosteron och ha manipulerat dopningsprov.

Den största stjärnan i Salazars stall är britten Mo Farah, som hade Salazar som tränare mellan 2011 och 2017. Farah, som lagt av, har tidigare förnekat att han skulle ha känt till något om att dopning förekommit i Salazars träningsgrupp.

– Om jag hade haft någon anledning att tvivla på Alberto skulle jag inte ha varit kvar alla dessa år, har Farah sagt.

Usadas vd Travis Tygart hyllar aktiva i Salazars stall som haft modet att berätta sanningen om vad som pågick.

”Herr Salazar och doktor Brown har i Nike Oregon-projektet visat att vinna var viktigare än hälsa och välmående hos de aktiva som de skulle skydda”, säger Tygart i ett uttalande.

Alberto Salazar sägs vara i Doha där flera av hans aktiva tävlar i VM. Bland dem nederländskan Sifan Hassan som väntas ställa upp i ytterligare en löpgren, 5 000 eller 1 500 meter.

I ett uttalande förnekar Salazar anklagelserna:

”Jag försäkrar att antidopningsreglerna följs strikt. Oregon-projektet har aldrig, och kommer aldrig, att tillåta dopning”, skriver Salazar och meddelar att han kommer att överklaga beslutet. (TT-AFP)