Individerna vann mot kollektivet - IFK är pressat

Individerna mot kollektivet. Det var narrativet inför tisdagens bandy i Trollhättan. Jag konstaterar att det var de enskilda lirarna som vann.

Det var individerna som besegrade kollektivet i tisdagens elitseriebandy i Trollhättan. Gripens Ilja Grachev, som här jublar, var en av lirarna som spelade ut IFK Motala i perfekta förhållanden. IFK har nu två raka förluster inför trolig regnfajt mot Bollnäs på fredag.

Det var individerna som besegrade kollektivet i tisdagens elitseriebandy i Trollhättan. Gripens Ilja Grachev, som här jublar, var en av lirarna som spelade ut IFK Motala i perfekta förhållanden. IFK har nu två raka förluster inför trolig regnfajt mot Bollnäs på fredag.

Foto: Sebastian Lamotte

Krönika2023-10-31 21:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gripen gjorde sig känt som ett ruffigt lag i mötet i Svenska cupen när ryske Artem Savelyev fick matchstraff efter en smäll på käften på IFK Motalas Nicklas Ögren.

Kanske bidrog det till att IFK Motalas spelare inför seriemötet pratade om kamp och strid och att det skulle bli tufft. Det var bataljen och närkamperna det gällde att förbereda sig för.

Men det var ett annat Gripen som visade upp sig nu. Ett elegant spelande lag i perfekta förhållanden i sin borg Slättbergshallen, med klart hörbart publikstöd. Inte bara de kända Ilja Grachev och Johan Esplund briljerade utan även andra. Som Christoffer Norin, Anton Heinulf och Felix Callander. Plus Saku Hämäläinen som satte avgörande 4-1 precis före paus på ett riktigt konstnummer med nedtagning med en hand och avslut bakom ryggen.

Pååkningar, och någon utvisning, var det IFK Motala som stod för nu. Inte många kollisioner, men det var IFK som stod för det fysiska spelet, medan Gripen i stället för att konfrontera lirade sig runt.

Det var kort och gott många individer i hemmalaget som besegrade laget IFK Motala. Efter 4-1 i paus blev det till slut 6-2. Rättvisan i det kunde inte ifrågasättas. I andra halvlek blev det ospännande när Gripen bevakade sin ledning. Det som stack ut i IFK var Elias Gillgrens tredje tiominutersutvisning, lindrigt matchstraff.

Från IFK Motalas insats noterar jag en klassisk hörnkontring från Elias Gillgren, ett slalommål a la Patrik Spångbergs 1990-tal av Philip Florén, och ett skott på frislag av Florén. Plus att Katrineholmslånet Gustaf Doktare var nära att näta.

Nu blir det en annan typ av bandy på fredag när IFK Motala har sin hemmapremiär i det gula ljuset på LMT arena. Bollnäs Gif, med världens bäste lirare i Erik Pettersson, kommer på besök och troligen blir det i mildväder och regn enligt prognoserna.

Trist för matchen spelmässigt och trist för cirkelspelande IFK och trist för publiken i så fall, men för poängchansen borde regn gynna Motalalaget. När inte "EP" lika bra kan göra sina konster.

Det gäller att se det positiva.

Som prenumerant av någon av Öst medias tidningar går det också att se matchen på webben, kan påpekas. Men på plats är bättre och roligare, brukar jag säga. Idrott ska ses live om man kan.

Dock är det lite press på IFK Motala. Tredje raka förlusten vill inte laget ha inför nästa veckas svåra bortafajter mot Edsbyn och Hammarby. Så det behöver visas desperation i vätan i allhelgona.

Karta: Slättbergshallen