Kan få ny chans: "Ställt en massa frågor"

Beskedet att hockeylandslagen får ta med sig reserver till OS kan öppna dörren för de fyra spelare i Damkronorna som testade positivt för covid-19 i förra veckan. Men Svenska ishockeyförbundet har ännu inte tagit något beslut om Tre Kronor och Damkronorna ska ta med sig reserver till Peking.

Målvakten Sara Grahn kan få en ny chans efter sin coronasjukdom om Damkronorna tar med sig reserver till OS. Arkivbild.

Målvakten Sara Grahn kan få en ny chans efter sin coronasjukdom om Damkronorna tar med sig reserver till OS. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2022-01-25 18:21

– Vi har ställt en massa frågor för att kunna ha all fakta på bordet och kunna ta ställning kring alla aspekter. Det var ju ett väldigt sent besked, så jag håller mig cool och väntar på vad det är att ta ställning till, säger Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg.

Landslagschefen Olof Östblom, som jobbar mot Internationella olympiska kommittén (IOK) och internationella ishockeyförbundet med frågan, sade till TT efter beskedet i måndags att förbundet tvekar då reservspelarna inte får bo med laget i OS-byn utan på ett covidsäkrat hotell utanför.

Reser på torsdag

Damkronorna reser till Peking på torsdag och damernas OS-turnering, som börjar sex dagar före herrarnas, startar den 3 februari.

I förra veckan testade fyra spelare positivt för covid-19 och ersattes i OS-truppen. Det var Luleås stjärnmålvakt Sara Grahn, AIK:s backduo Emmy Alasalmi och Linnea Hedin samt forwardsprofilen Hanna Olsson, HV71.

Om förbundet väljer att skicka de sex reserver som är tillåtna, fem utespelare och en målvakt, kan de fyra få en ny chans om de hinner testa negativt vid fyra tillfällen.

Uppdelad träning

Damkronorna har ett kortare OS-läger i Ängelholm/Jonstorp och efter tre dagar där spelarna hållits åtskilda kunde de på tisdagen träna på is för första gången med halva laget på förmiddagen och den andra halvan på kvällen. Allt för att minska risken för smittspridning.

– Vi fortsätter med noggrannheten hela tiden. Min plan är att vi gör samma sak i morgon, säger Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!