"Jag vet inte hur många som vi varit i kontakt med"

Målet för Linköping HC var att göra SDHL-laget bättre – och att bygga mer svenskt. Check för det första, men det andra gick inte alls.

Jennifer Wakefield är tillbaka i LHC-tröjan.

Jennifer Wakefield är tillbaka i LHC-tröjan.

Foto: ERIK SIMANDER/BILDBYRÅN

Ishockey2020-08-05 07:30

– Vi är jättenöjda med truppen. Den är det definitivt inget fel på. Men jag vet inte hur många svenska spelare som vi varit i kontakt med. Det är i alla fall väldigt många, säger Roger Ekström, som är tillfördnad general manager på damsidan.

På tisdagskvällen landade nya backen Celine Tardif i Linköping och därmed är alla spelare på plats.

Redan nu, i början av augusti. Det är ganska ovanligt på damsidan.

Enda frågetecknet är om Pernilla Winberg kan komma tillbaka efter sina bekymmer med hjärnskakningar. I väntan på det väljer LHC att fylla på med någon extra juniorspelare. Det har cirkulerat rykten om att HV:s poängstarka forward Kaitlyn Tougas skulle vara aktuell, men det avfärdas av Ekström.

– Nej, det stämmer inte, säger han.

LHC var i våras tydligt i sina ambitioner att bygga med betydligt mer svensk prägel. Men så har det inte alls blivit. Faktum är att av nyförvärven Stephanie Neatby, Emma-Sofie Nordström, Gracen Hirschy, Celine Tardif, Shannon Sigrist, Carly Bullock, Jennifer Wakefield och Rhyen McGill kommer fyra från Kanada, två från USA och en från vardera Danmark och Schweiz.

Tittar du på seniorspelare (!) har LHC bara fyra (fem med Winberg) i truppen med svenska pass. Låt vara att flera av de övriga varit i Sverige ganska länge nu, men ändå.

– Det är en lärdom som vi får dra. Målet är fortsatt mer svenskt och lokalt, men vi är inte där än. Arbetssituationen är en viktig del som gör det svårt för många spelare att bryta upp och i coronatider har det blivit än mer påtagligt, säger Roger Ekström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!