"Linköping behöver bygga om sin stomme"

Snart dags för SSL-premiär. Corren kontaktade tre innebandyprofiler för att höra deras åsikter kring serien i allmänhet och Libk i synnerhet.

Johan Astbrant, Johanna Swärdh Nilsson och Andreas Åberg.

Johan Astbrant, Johanna Swärdh Nilsson och Andreas Åberg.

Foto: Montage

Innebandy2023-09-15 10:25

1) Storvreta och Falun dominerar stort i svensk herrinnebandy. Vad är det som gör att de två lagen ligger före alla andra?   

Johanna Swärdh Nilsson, före detta SSL-spelare, numera expert: Självklart är det många faktorer som avgör dessa två giganters dominans. Mycket ligger kvar i klubbarnas tidigare framgångar som gör att de bästa spelarna ”vill” gå till lag som vinner titlar. Vi ser samma sak på damsidan där talanger samt stjärnspelare i mittenlag går till Thorengruppen och Pixbo. Samtidigt ska man inte ta någonting ifrån Storvreta och Falun som fortsätter utveckla sina spelare och får dom att ta ytterligare kliv.  

Men för sportens skull hade det varit bra att det inte blir två lag som dominerar utan att unga lovande spelare vågar stanna kvar i sina lag istället för att gå till de så kallade topplagen.

Johan Astbrant, före detta Libktränare, numera tränare/manager i Warberg: Två föreningar som man kan säga levt över sina tillgångar, men samtidigt så är det ju okej från förbundet så det är bara att rätta in sig i ledet och hitta sin väg att utmana dem. Sen är det ju fortfarande så att de bästa spelarna går till dessa lag. Självklart har landslaget en stor del av det då de flesta spelar där och kan påverka en del spelare att just välja Storvreta eller Falun. Annars tycker jag nog det är de två föreningarna som leder svensk innebandy framåt. De är tydliga med att de vill vinna – kosta vad det kosta vill.

Andreas Åberg, SSL-kommentator med koll: Frånsett några få undantag har de alltid de två bästa lagen på pappret år efter år. De båda står för smarta rekryteringar som hela tiden ser till att hålla dem på toppen. Storvreta har klarat sin generationsväxling väl och lär vara i topp även kommande år. Med Falun känns det i nuläget inte alls lika säkert. Skakig ekonomi och flera tongivande spelare som lär vara färdiga med innebandyn snart. 

2) Linköpings status – bättre eller sämre än förra säsongen?

Johanna Swärdh Nilsson: Det låter jag vara osagt, jag har inte sett Linköping under försäsongen och inte hunnit skapa mig en uppfattning om laget. Däremot har de fått in lite intressanta namn och en slutspelsplats kommer att vara given även detta år. 

Johan Astbrant: Skulle säga bättre, men tyvärr tror jag utfallet blir detsamma som ifjol. Sexa och sen ut i kvarten.

Andreas Åberg: Bättre. Stommen som bär laget är kvar och en av ligans vassaste förstärkningar inför året, Leo Torell Hagström, är tillbaka i Östergötland. Är han lika bra som sist så är det ett jättelyft för Libk. 

3) Vad krävs för att Libk ska ta nästa steg och bli en ordentlig utmanare till SM-guldet?

Johanna Swärdh Nilsson: Linköping är känt för sitt kollektiv där de kör på tillsammans och är tunga att möta. Det är någonting som de ska fortsätta med, men för att ta det där sista steget gäller det att coach Gillek får ut maximala prestationer från fler spelare som kan vinna matcher åt dom. 

Johan Astbrant: Jag tror Linköping behöver bygga om sin stomme ordentligt. Spelarna som vräker in poäng i serien gör knappt inga poäng i slutspel. Tar man bara en spelare som (Simon) Palmén. Tittar man på hans statistik de senaste två säsongerna så gör han cirka 2,3 poäng/match i serien men i slutspel bara 0,3 poäng/match. Varför blir det så? 

Sen tycker jag att man med Libk de senaste tio åren alltid känner att man är en-två spelare från att ha ett topplag.

Andreas Åberg: Som det känns nu så behöver laget kryddas med ett par starka namn till för att på allvar kunna hota. Men jag ser samtidigt en hel del utvecklingspotential i befintlig trupp. Det finns flera unga spelare som skulle kunna ta nästa kliv. Kevin Söderling skulle kunna ha en nivå till och Olle Abrahamsson har, ska vi komma ihåg, stått för två säsonger med minst 30 poäng även om fjolåret inte var helt lyckat. Addera därtill att Hovlund, Samuelsson, Lögdberg troligen inte nått sitt max än. Klaffar allt så kan det bli riktigt intressant.
 

4) Mycket snack om nye målvakten Leo Torell Hagström. Någon annan spelare i Libk vi ska hålla koll på under säsongen?

Johanna Swärdh Nilsson: Jag skulle vilja lyfta Filip Samuelsson. Jag tyckte han tog fina kliv redan förra säsongen och är väldigt nyfiken på vad han kan åstadkomma under denna säsong.

Johan Astbrant: Jag tror att en spelare som (Erik) Oweling med en plats högre upp i hierarkin kan bli viktig i ett slutspel. Sen gillar jag såklart backsidan med många fina ingredienser. Men Matej (Jendrisak) är min gubbe. 

Andreas Åberg: Jag följer nyfiket om Kevin Söderling kan hitta ännu en nivå i sin offensiva produktion. En kompetent spelare. Men jag tror det kan finnas mer där. 

Vi sänder Libk

Precis som de senaste åren så sänder vi Libk:s samtliga matcher i SSL på Corren.se. Den första spelas under fredagen, borta mot AIK, klockan 19. 

Andreas Åberg
Andreas Åberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!