Bara fem Linköpingsspelare får mer än godkänt

Varför släpper Libk in så många mål? Jag som trodde att försvarsspelet skulle bli lagets styrka den här säsongen.

Filip Samuelsson och Andreas Blom har tillhört Libk:s bästa spelare så här långt menar sportreporter Peter Calén.

Filip Samuelsson och Andreas Blom har tillhört Libk:s bästa spelare så här långt menar sportreporter Peter Calén.

Foto: Montage/Corren

Innebandy2020-11-26 14:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I min bok är ett bra försvarsspel grunden till ett bra anfallsspel och ger en viktig trygghet.

Det har inte Libk lyckats särskilt bra med den här säsongen, så här långt.

Visst, det har bara gått åtta matcher och man får inte dra för stora växlar av det. Men fem matcher till så har man ändå spelat halva säsongen. Det är lätt att glömma bort.

Årets säsong är bara 26 matcher, för första gången sen 2015/2016. De senaste säsongernas 32 omgångar har gett lagen mer tid och fler matcher att förbättra sig på.

Den tiden finns inte nu.

Libk måste få ordning på sitt försvarsspel, från målvakterna ända upp till ytterforwarden i tredjekedjan.

Det har fungerat lite för sällan för att jag ska vara nöjd.

Laget behöver hitta en större trygghet i spelet. Hittills har det varit för många felbeslut med boll som gett motståndarna alldeles för lätta målchanser. I den här ligan straffas varje misstag extremt hårt och varje gång ett lag får en snabb kontring och övertag tre mot två eller två mot en är det en given målchans.

Så bra är alla de andra lagen. Till och med jumbon Thorengruppen.

Jag tycker att för många spelare underpresterat hittills och inte levt upp till de förväntningar man har rätt att ställa på dem.

Men några har gjort det. Jag ser fem.

Filip Samuelsson har varit lagets bäste back. Stabil, snabb, vårdad och hittar ofta bra lösningar ur svåra situationer. Har vuxit enormt den här säsongen.

Andreas Blom i målet kan inte lastas för att inte ha räddat rena frilägen eller öppna chanser för motståndarna. Det han ska ta, det har han tagit. Ibland lite till.

Matej Jendrisak gör sällan eller aldrig en dålig match. Inte nu heller. Stabil är det bästa ordet jag kan hitta på honom. En lagkapten som leder laget.

Martin Karlsson hamnar i samma fack. Otroligt stabil och tränarna David Gillek och Johan Astbrant vet alltid vad de får av honom. I varje match, i varje period, i varje byte. Och på varje träning.

Kvar är säsongens stora utropstecken Viktor Palm. Fick en kanonstart SSL med mål på löpande band, men har nu inte nätat sen han satte tre mot Sirius för fem matcher sen. Har ändå varit nyttig och man kan inte begära mer av en debutant i SSL.

Men om det ska bli ett långt och rafflande slutspel nästa år, vilket jag vet att det finns kapacitet till, måste fler spelare än de här fem kliva fram. Annars finns det en otäck risk att den här säsongen tar slut överraskande tidigt.