– Det blev en flashback från den sista matchen i slutspelet fast tvärt om. Växjö gör det bra och de är påkopplade och får utdelning omgående vilket gör att de kan spela på det. Vi blir lite chockade vilket gör att vi bli passiva och när vi blir passiva får vi inte till ett försvarsspel som är okej. Det som blir lidande är spelet med bollen. De är i rörelse hela tiden medan vi får gå från noll till hundra. Då är de skickligare än oss. Vi förlorar mot ett bättre lag i dag, säger Libk-tränaren Johan Astbrant.

Redan efter fem spelade minuter stod det 3–0 och Libk valde att ta timeout. Några minuter senare fick Linköping med sig en utvisning och hade där möjligheten att vända den negativa starten. Istället fick Växjö till ett riktigt bra boxplay och tog där och då över den mentala taktpinnen. Strax därefter kom 4–0-målet vilket blev ännu ett mentalt bakslag.

– De vinner en mot en situationerna över hela banan och vi har inte möjligheten att vinna duellspelet. När vi väl kommer in i duellspelet är vi inte riktigt beredda på att ta fighten, säger Astbrant.

Artikelbild

Libk fick med sig ytterligare ett powerplay vilket resulterade i Max Wahlgrens första mål för Libk i SSL. Men mycket mer än så blev det inte offensivt för Linköping. Istället fortsatte Växjö hitta enkla och bra vägar till mål och spelade ett underhållande innebandy. Det var just det aggressiva presspelet som blev ett vinnande koncept för hemmalaget.

– Som jag sagt tidigare så saknades de tuffare matcherna på försäsongen vilket gjort att vi inte fått uppleva det här. Men det här Växjö som vi fick se i dag har jag svårt att se att vi kommer få se igen. De fick verkligen en extremt bra utdelning och hade den här revanschlusten från förra året. Men ja... det var ingen höjdare.

Just att det slutar 9–1 och att siffrorna rinner i väg. Vad tänker du om det?

– Indirekt spelar det ingen roll om du vinner med 9–1 eller 2–1. Det som är bra med resultatet är att vi får mer material till att se hur vi reagerar i de olika delarna då vi släpper in mycket mål. Hade vi förlorat med 4–3 hade vi kanske flyttat vårt fokus till Jönköpingsmatchen. Det finns alltid för- och nackdelar. Men du är här för att tävla och förlorar med 9–1... Det är klart att det inte känns bra.

Artikelbild

Är det något specifikt du känner att ni behöver ta tag ipå direkten för att det ska fungera framöver?

– Det är helheten. Lika väl som vi är dåliga i försvarsspelet är vi dåliga i spelet med boll. Vi utmanar inte deras rookiemålvakt. Han får stå längst bak och göra ganska lätta räddningar och vi låter honom komma in i det. När vi får läge trycker vi inte dit bollen utan vill istället slå en extra passning. Vi gör ett mål i powerplay och noll i fem mot fem – det är klart att helheten inte är tillräckligt bra.