Mantorpsmodell föreslås i Linköping

RP vill ha läktare och plats för publik i sina träningshallar. Det kan gå i befintliga hallar, menar Per-Arne Friberg i ett förslag till Linköpings kommun.

Ett förslag för att bygga ut Kungsbergshallen kan vara att flytta väggen, som i Klämmestorpshallen i Mantorp. Då behöver inte Per Claudius och andra RP-ledare sitta inne på planen och coacha.

Ett förslag för att bygga ut Kungsbergshallen kan vara att flytta väggen, som i Klämmestorpshallen i Mantorp. Då behöver inte Per Claudius och andra RP-ledare sitta inne på planen och coacha.

Foto: Jens Bollius

HANDBOLL2019-03-30 06:00

I ett mejl till idrottsansvariga inom Linköpings kommun föreslår Friberg, som varit ungdomsledare i RP tidigare, en utbyggnad så som Mjölby kommun tidigare gjort med Klämmestorpshallen i Mantorp.

Man flyttar väggen på ena långsidan och publiken kan se matchen. Det är bara pelare i vägen. Per-Arne Friberg bifogar ritningar på utbyggnaderna för Kungsbergshallen och Lambohovshallen i sitt mejl.

"Med en enkel tillbyggnad på befintliga hallar, så som Mantorp gjorde på Klämmestorpshallen i mitten av 90-talet, kan man avhjälpa mycket av problemen. Här kommer två förslag på Kungsberget och Lambohov. Men det går även att applicera på både Ånestad och Ekholmen. Denna lösning skulle underlätta alla typer av ungdomsmatcher och cuper. Nu står både föräldrar och mor- och farföräldrar i princip inne på planerna när de fyller dagens hallar", skriver Friberg.

Tidigare storspelaren Per Claudius, nu ungdomsledare i RP, har i flera artiklar kritiserat kommunen för att det inte finns hallar värdiga att arrangera handboll i.

Claudius säger:

– Alla förslag är bra som kan möjliggöra en bättre miljö för våra ungdomar.

På Linköpings kommun är Martin Averhed sakkunnig inom idrottsutveckling och han säger så här om Per-Arne Fribergs förslag:

– Jag har tittat på det och funderat. Det handlar om ytor och detaljplan, måste diskutera med Lejonfastigheter så att de får ge sin syn. Det mesta går att göra, men det är en kostnadsfråga och hur lång tid tar det? Vi ska ju i så fall riva en vägg och bygga en ny vägg. Svårt att svara på i dag om det är möjligt, säger Martin Averhed som är tacksam för att det kommer in förslag på förbättringar av kommunens idrottshallar.

Linköpings kommun håller på och förbättrar Kungsbergshallen, med en ny publikentré och nya publikutrymmen. Men då kom kommunen fram till att en läktarbyggnad inte var möjlig att göra.

Det som det tittas på nu är om det kan byggas en läktare i Kärnahallen i Malmslätt, också en hall för handboll.

Per Claudius säger:

– Det vore ju bra att kunna vara i de hallar som vi redan är i. Viktigast att få till är att få till en liten läktare för 200 personer. Då kan vi också arrangera USM-spel, säger Per Claudius.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Gustav Appelberg, Liberalerna, säger att han fått flera förslag på läktartillbyggnader, både från Per-Arne Friberg och från företagare.

– Jag är för dåligt insatt just nu. Vi måste titta på kostnader och om det går att göra tekniskt, säger Appelberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!