"Ältar extremt mycket och det påverkar"

Den första säsongen som tränare för RP gick inte som på räls för Magnus Oscarsson Söder. Trots det blev han kvar för att få det föryngrade laget att lyfta. "Drivet hos laget är minst lika bra som förra säsongen", säger han.

Folk vimlar på Linköpings resecentrum, på väg till olika platser. RP-tränaren Magnus Oscarsson Söder spenderar själv mycket tid på rälsen mellan Linköping och Stockholm.

Folk vimlar på Linköpings resecentrum, på väg till olika platser. RP-tränaren Magnus Oscarsson Söder spenderar själv mycket tid på rälsen mellan Linköping och Stockholm.

Foto: Rebecca Candevi

Handboll2019-11-16 10:00

För drygt ett och ett halvt år sedan träffade Sporten Magnus Oscarsson Söder på Linköpings resecentrum för att intervjua den nye RP-tränaren. En väldigt passande plats med tanke på att han det närmaste året skulle spendera närmare fyra timmar per dag på rälsen mellan Stockholm och Linköping. Nu återförenas vi med honom på nytt, på samma plats, för att se vad som hänt sedan sist.  

– Det är två helt olika säsonger med helt olika förutsättningar. Förra säsongen hade jag väldigt höga krav på mig själv och laget hade tankar om att åtminstone hamna i mitten eller den övre halvan av tabellen. Men vi fick inte till det alls spelmässigt och vi hamnade i ett kval som vi löste. Inför den här säsongen är förutsättningarna helt andra då vi tappat flera bärande spelare. Utifrån det har målsättningarna ändrats en hel del, berättar Magnus Oscarsson Söder. 

Med tanke på den tunga säsongen och målsättningarna som inte nåddes var det nog många som undrade om tränaren skulle bli kvar i föreningen en säsong till. Utöver de tunga förlusterna som radades upp var det också resandet fram och tillbaka från huvudstaden, med mycket grubblande, som utifrån såg ut att vara väldigt påfrestande. 

– Det var en väldigt jobbig säsong på många sätt. Men jag trivs jättebra i föreningen och med laget. Även om vi förlorade och det stuntalts såg håglöst ut var aldrig det en känsla som fanns i det vardagliga eller på träningarna. Det fanns alltid ett driv och det var ju ingen som ville spela dåligt. När vi hanterade kvalet på det sättet vi gjorde avslutades ändå säsongen med en positiv känsla, säger Oscarsson Söder. 

Hur viktigt är det att det kommer några positiva matcher för att känna sig motiverad över att åka hit? 

– Oerhört viktigt, säger RP-tränaren bestämt. 

–  Jag vet hur jag mådde förra säsongen och hur jag mådde inför kvalet. Det är ingen höjdare alls. Oavsett om jag vet att det är andra förutsättningar nu så tar man förlusterna hårt. Jag kanske kan släppa det någon dag tidigare än vad jag kunde göra förut... Men just att få ett kvitto på att det vi gör funkar är viktigt. 

Hur känslostyrd är du? 

– Alldeles för mycket. Man ska inte ta med sig jobbet hem, men det gör jag. Framförallt när vi förlorar. Jag har försökt att tänka ut sätt att förhålla mig till det. Alla lag förlorar ju och jag kan ju inte må dåligt varenda gång vi förlorar en match. Det blir så jäkla mycket grubblande och funderade. Jag ältar extremt mycket och det påverkar alla runt omkring mig. Samtidigt måste idrotten vara känslomässig. Jag kan inte stå och vara likgiltig på bänken. Det måste betyda något för mig, annars är inte jag bra. 

RP har tappat en hel del av de bärande spelarna från förra säsongen och har föryngrat truppen genom att lyfta upp spelare underifrån. Tanken från början var att värva in några fler etablerade seniorspelare – men föreningen lyckades inte. Ändå har laget stundtals spelat en bra handboll och vunnit mot tuffa motståndare som Hammarby och Torslanda. 

–Det är inte skrivet i sten att vi ska hamna där nere. Det handlar om vad vi kan prestera och få ut av laget. Det laget vi har nu kanske inte på pappret är redo för den övre halvan, och det har varit utgångsläget. Men drivet hos laget är minst lika bra som förra säsongen, avslutar RP-tränaren. 

Magnus Oscarsson Söder.
Magnus Oscarsson Söder.
RP-tränaren på räls

Namn: Magnus Oscarsson Söder. 

Ålder: 40 år.

Familj: Gift med Malin och har två barn, Juni och Nils. 

 Bor i: Stockholm, Segeltorp.

Jobbar som: Handbollstränare på gymnasium i Stockholm samt huvudtränare för RP:s herrar i allsvenskan. 

Övrigt: Har pendlat mellan Stockholm och Linköping i en säsong och är nu inne på sin andra. Dock har han ni tillgång till en övernattningslägenhet i Linköping som har underlättat en del. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!