Vanligtvis är det lagkaptenen som finns med på presskonferenser dagen före match.

Men den här gången – inför torsdagsmötet med USA i Le Havre – fick Caroline Seger stanna kvar på hotellet för att spara sin onda rygg och i stället följde målvakten Hedvig Lindahl med in till matcharenan.

– Hon (Seger) är jättepigg, det är inga problem med henne. Vi kände att hon kunde få vila från den här presskonferensen. Eftersom Hedvig inte ska starta i morgon tänkte vi att hon kunde åka med hit, sa Gerhardsson och log åt sitt eget skämt.

Lindahl spelar förstås mot USA även om förbundskaptenen som vanligt inte ville säga så mycket om sitt tänkta lag.

– Alla tränade för fullt. Som alltid låter vi alltid det medicinska teamet kolla alla spelarna under eftermiddagen, sen får jag veta när jag kommer tillbaka till hotellet, sa Peter Gerhardsson.

I tidigare matcher mot högre rankade lag har han nästan alltid valt att spela med tre innerbackar i en slags 3–4–3-formation.

Så kan det bli nu också.

– Fem backar, tre eller fyra, det finns olika möjligheter att börja och avsluta matcher på. Exakt hur vi gör får ni se i morgon.

LFC-bekantingen Magdalena Eriksson har en varning och riskerar därmed avstängning inför kommande åttondelsfinalen. Det kan betyda att hon vilas mot USA.

– Det (kortet) hänger ju med ända till kvartsfinalen så det är något vi ska tänka på. Det är helt klart något som man ska och bör prata om, sa Gerhardsson, som i så fall lär ge Amanda Ilestedt chansen i försvaret.

Sverige måste vinna för att ta gruppsegern och därmed få möta Spanien i åttondelsfinal på måndag. Annars blir det en andraplats och möte med Kanada eller Nederländerna.

– 22.45 kommer vi att ha koll på nästa motståndare. Vi har folk på plats. USA ser väldigt mycket ut som ett klubblag. De fasta situationerna är en spetskvalitet som de har. Bra huvudspelare, stort mod och flest variationer. De måste ha världens tjockaste pärm där.

– Man kan bara spela fotboll på ett sätt. För att vinna. Det enda jag hoppas på är att vi ska vinna den sista matchen. Tänk på det ni, sa Peter Gerhardsson.

Hedvig Lindahl var med om den svenska OS-skrällen mot USA för tre år sedan, men är tveksam till om matchbilden blir den samma.

– Det ska bli spännande att spela. Vårt lag har förändrats sedan Peter och Magnus tog över och USA har förändrats. Jag kan tänka mig att det kommer se annorlunda ut jämfört med OS-mötet. De vill säkert sätta oss på plats, men har inte bara fokus på den här matchen, säger Lindahl.