Utskällningen: "Går in som fucking tjejer i varenda jävla duell"

Tre raka förluster. Det fick Motala AIF:s tränare Agim Hasani att flippa ur rejält i omklädningsrummet efter 0-1 i Vänersborg.

Motala AIF:s tränare Agim Hasani fick ett rejält utbrott efter matchen i lördags när Maif förlorade mot Vänersborg med 0-1. Utskällningen av laget har Sporten tagit del av. "Olyckligt ordval", säger Agim om att han sade "fucking tjejer". (Arkivbild)

Motala AIF:s tränare Agim Hasani fick ett rejält utbrott efter matchen i lördags när Maif förlorade mot Vänersborg med 0-1. Utskällningen av laget har Sporten tagit del av. "Olyckligt ordval", säger Agim om att han sade "fucking tjejer". (Arkivbild)

Foto: Jens Bollius

Fotboll2024-04-17 06:00

Sporten har tagit del av det han spontant sade till laget och spelarna efter förlusten mot Vänersborgs IF.

Matchen direktsändes på Svenska fotbollförbundets hemsida och appen Min fotboll av Maif och i den sändningen kom det med vad Maiftränaren Agim Hasani tyckte om insatsen. Efter en stund togs sändningen bort.

Inom stängda dörrar i omklädningsrummet uttryckte Agim Hasani bland annat detta till sina spelare:

"Den här standarden är aldrig acceptabel, aldrig acceptabel. Går in för fan som fucking tjejer i varenda duell. Usch för fan. Fan asså, vi ska skämmas som hundar, varenda en, inklusive jag. Det är inte värdigt det märket ni har på bröstet."

"Sättet vi släpper in 1-0-målet på är utanför den här världen. Det är en jävla kille i straffområdet, en. Det är inte värdigt den jävla tröjan ni har på er. Det är så uselt så jag vet i fan var jag ska ta vägen."

"Var och en ska ta en jävla funderare på om man är villig och offra det som krävs, varenda en."

undefined
Motala AIF:s tränare Agim Hasani fick ett rejält utbrott efter matchen i lördags när Maif förlorade mot Vänersborg med 0-1. Utskällningen av laget har Sporten tagit del av. "Olyckligt ordval", säger Agim om att han sade "fucking tjejer". (Arkivbild)

På tisdagen efter lagets första träning efter förlusten i Vänersborg pratade Sporten med Agim Hasani om läget och konfronterade honom med vad han sade till laget i Vänersborg.

I ett kanslirum på IP säger han tre dagar senare:

– Det här var inte den första utskällningen och inte den sista heller. Det är så i lagsport. Det var frustration efter matchen. Vi släpper in ett mål som vi bör undvika. Mycket frustration, även från spelarna. Så är det, varken mer eller mindre.

Ditt språkbruk med ordval och svordomar?

– Det kunde varit bättre, men jag har hört sämre. Vi är vinnarskallar och vi har högt i tak i laget.

Vad säger du om effekten det här kan ha på laget?

– Det får vi se kommande matcher. Men ingen i laget har reagerat, tror de har hört värre. Sedan är det så att det som sägs i ett omklädningsrum stannar i ett omklädningsrum. Om det så kommer ut så är det bara att brösta det.

Vad menar du med "fucking tjejer"?

– Det är ett olyckligt ordval, menar inget med det.

Hur spelar "fucking tjejer"?

– Som jag sade, jag menade inget med det, något jag bara sade i stridens hetta.

Agim Hasani var i bostadsorten Nybro efter lördagens match och kom tillbaka till Motala till lagets nästa träning på tisdagen.

Hur har ni snackat i laget nu?

– Vi har pratat om matchen. Nu gjorde vi en jättebra träning så det var en bra reaktion.

Pratade ni om utskällningen?

– Ja, jag tog upp det igen och beklagade mina olyckliga ordval. Det kan låta så i ett omklädningsrum när man är frustrerad. 

Har det kommit några reaktioner när det nu gick ut i sändningen?

– Inga reaktioner vad jag vet. Supporterklubben hade pratat om det, men inget mer med det.

Motala AIF har policys och rutiner för att kränkningar inte ska förekomma i klubbens verksamhet och skriver bland annat så här på sin hemsida gällande ungdomsledare:

"Barn och unga ska inom Motala AIF FK känna trygghet i sin fotbollsmiljö. Kränkningar kan vara av olika slag; sexuella, homofobiska, rasistiska med mera. Även språkbruk, beteende i kamratkretsen, i match- och träningsmiljö, beteende mot domare och på sociala medier ska uppmärksammas/följas upp. 

Maifs policy lyder vidare:

"Ledare inom Maif-fotbollen ska vara medvetna om att övergrepp och andra kränkningar kan ske i de mest skiftande miljöer och själva vara ett föredöme på området som denna rutin behandlar."

Agim Hasani säger:

– Givetvis ska jag följa det där. Men jag säger som tidigare, sånt här händer i stridens hetta och det är olyckliga ordval. Som jag ångrar. Jag är självkritisk, men man ska förstå att det är tävling och vi är tävlingsmänniskor.

På RF-Sisu Östergötland är konsulenten Hans Wetterhall sakkunnig inom jämställd och inkluderande idrott. Vi har intervjuat honom om frågan i allmänhet, inte det specifika fallet.

– Generellt är det hur positivt som helst i alla idrotter. Idrotten behöver ta den rollen, om ett positivt klimat. Det kan påverka övriga samhället mycket. Klart det finns negativa saker, men jag tror de flesta får en positiv känsla av idrotten. Men det positiva sker inte med automatik. Man måste jobba aktivt med frågan bland ledare i både föreningar och lag, och börja i ung ålder, säger Hans Wetterhall.

Att skälla ut sitt lag efter en dålig insats med burdusa ordval och svordomar?

– Det var vanligare förr. Det sker i dag, men mer sällan. Det är sällsynt att en ledare tar till det. Då har man nog inte genomgått utbildningar. Alla presterar bättre om man känner sig trygg.

Att säga att man spelar som tjejer när man inte går in ordentligt i dueller, vad säger du om det?

– Kanske lätt att slänga ur sig, men problematiskt. Då förknippar man nog tjejer med något dåligt. Man menar inte det så, men associerar tjejer till något dåligt och det är problematiskt, säger Hans Wetterhall.

Agim Hasani säger efter hur RF-Sisu ser på saken att en utskällning är inget han förespråkar, men att det kan tas fram när det är befogat. Hur spelarna reagerar på det säger han får visa sig i nästa match.

Det här med att du förminskar tjejer genom ditt uttalande, vad säger du om det?

– Ingen mer kommentar, mer än det jag sade förut att det är ett olyckligt ordval. Finns inget att tillägga annars, jag har inget negativt att säga om tjejer så. Jag tänker inget negativt så. Jag har en dotter som spelar fotboll och en dotter till som snart ska börja spela, säger Agim Hasani.

Vad säger du om att du som Maiftränare och högste fotbollstränare i Motala har uttalat dig så här?

– Jag ångrar det jag sade, men tror att det funnits tränare tidigare som sagt värre saker än så här, menar Agim Hasani.                                 

undefined
Tränaren Agim Hasani skällde ut laget rejält efter Motala AIF:s förlust mot Vänersborgs IF i division 2, tredje raka förlusten.
Karta: Motala IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!