Tomasson: "Vill skapa ett lag som dominerar"

Jon Dahl Tomasson har sin vision klar för sig. Sveriges nye förbundskapten ska göra herrlandslaget till en internationell kraft att räkna med igen. –Jag vill skapa ett lag som dominerar, säger den 47-årige dansken.

Herrlandslagets nya förbundskapten Jon Dahl Tomasson under fredagens pressträff.

Herrlandslagets nya förbundskapten Jon Dahl Tomasson under fredagens pressträff.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2024-03-01 12:39

Tomasson kopplade på sitt bredaste leende i det första framträdandet som svensk förbundskapten i fotboll. Han inledde skojfriskt genom att försäkra att han ska vara – begriplig.

– Om jag pratar danska förstår nästan ingen mig och skulle jag försöka prata svenska kommer definitivt ingen att förstå mig, sade Tomasson på engelska.

Han fortsatte sin charmoffensiv genom att visa att han kände igen både den ena och den andra svenska journalisten sedan tidigare.

Men det är inte mediekåren han ska övertyga, det är spelarna och fansen.

Tre faser

Och 47-åringen har en tydlig plan för hur det ska gå till.

Den består av underhållande anfallsfotboll och ska bli verklighet genom en klassisk trestegsraket. Den börjar med träningslandskamperna mot Portugal, Albanien, Danmark och Serbien och fortsätter med höstens Nations League, där Sverige efter ett par tunga år ramlat ner i C-divisionen.

– Det handlar om tre faser. Först ska vi lära känna varandra och hitta spelsättet mot fyra riktigt bra motståndare. Sedan börjar Nations League, och där behöver vi fortsätta att implementera den här anfallsfotbollen. Efter det är vi förhoppningsvis väl förberedda inför VM-kvalet, säger Tomasson.

Som dansk landslagsstjärna hade han sina duster med Sverige. Det är ingenting som spelar någon roll i dag, säger Jon Dahl Tomasson.

– Jag är väldigt stolt över att står här i dag som ny förbundskapten för Sverige, säger Tomasson.

– Det finns alltid skeptiker. Det är en del av livet och kanske särskilt inom fotbollen. Det finns alltid en massa olika åsikter, och vi måste inte vara överens om allt. Men jag vill att alla ska känna att vi kan förenas i det här.

"Jag vill underhålla"

Han hoppas få plats i svenska fotbollshjärtan genom att ta med sig en stor portion dansk offensivlusta.

– Fotboll handlar om att vinna matcher. Men det handlar också om att ha roligt, om att bygga engagemang och att skapa äventyr. För mig handlar äventyr om att göra mål. När spelarna springer runt där nere vill jag att fansen på läktarna ska känna att de vill vara med på planen, säger Tomasson.

I kombination med klassisk svensk disciplin – "Sverige har alltid varit ett svårt landslag att möta" – kan det räcka hela vägen upp till den internationella toppen igen, tror han.

– Det är upp till oss att bygga ett landslag som är svårspelat. Jag vill att vi ska dominera, med och utan boll. Jag vill underhålla. Kommer det att ske i morgon? Nej. Det tar tid. Den här resan handlar om passion, men den handlar också om tålamod. Men i slutändan vill jag skapa en internationell spelstil.

Jon Dahl Tomasson presenterar sin första landslagstrupp den 13 mars. Hans första landskamp blir borta mot Portugal en vecka senare.

Fakta: Jon Dahl Tomasson

Född: 29 augusti 1976 (47 år gammal).

Position som spelare: anfallare.

Landskamper/mål för Danmark: 112/52.

Klubbar som spelare: Køge, Danmark, Heerenveen, Nederländerna, Newcastle, Storbritannien, Feyenoord, Nederländerna, Milan, Italien, Stuttgart, Tyskland, Villarreal, Spanien.

Meriter i urval: Nederländsk ligamästare (Feyenoord, 1998–1999), Uefacup-mästare (Feyenoord, 2001–2002), Champions League-mästare (Milan, 2002–2003), italiensk ligamästare (Milan, 2003–2004), tysk ligamästare (Stuttgart, 2006–2007). Utsedd till årets fotbollsspelare i Danmark 2002 och 2004.

Tränaruppdrag: Excelsior, Nederländerna (2011–2013, både ansvarig och assisterande), Roda, Nederländerna (2014), Vitesse, Nederländerna (2015–2016, assisterande), assisterande förbundskapten för Danmarks landslag (2016–2019), Malmö FF 2020–2021, Blackburn 2022–2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!