Rubensson hjälte – Häcken tog blytung seger

Häcken tog en blytung seger borta mot Norrköping, 1–0. Elin Rubensson blev stor matchhjälte när hon satte avgörandet. –Det var jätteviktigt att vinna i dag, säger anfallaren Rosa Kafaji i Viaplay.

Elin Rubensson hjälte för Häcken. Arkivbild.

Fotboll2023-10-02 20:56

När Hammarby planenligt besegrade Uppsala i helgen med 2–0 var toppkonkurrenten Häcken tvungen att göra detsamma – borta mot IFK Norrköping. Hisingslaget har inte fått det att stämma sedan serien drog i gång efter VM-uppehållet.

På de tre senaste matcherna innan landslagsuppehållet blev det två kryss och en förlust, mot Djurgården med 0–1.

– Det har varit tre matcher där vi har haft massa lägen men bollen har vägrat gå in, säger Rosa Kafaji.

Med det sagt var det ett pressat bortalag som tog tag i måndagens match, men fick aldrig upp matchtempot. I stället skapade "Peking" ett par chanser och var närmare ledningsmålet.

Men i den 37:e minuten åkte hemmalaget på en kalldusch. Rosa Kafaji tog sig in i straffområdet och fick en rejäl knuff i ryggen. Domaren tvekade inte och pekade på straffpunkten. Fram klev landslagsstjärnan Elin Rubensson och satte 1–0 – trots att målvakten Sofia Hjern var ytterst nära att rädda.

I den andra halvleken var Häcken närmast ett mål till, men Rubenssons straffmål stod sig matchen ut och laget kunde åka hem till Göteborg med tre blytunga poäng.

– Så skönt. Vi får tryck på dem och är överlägsna. Vi kommer till många lägen, men vi kunde ha spelat bättre. Men det var tre viktiga poäng, säger Rosa Kafaji i Viaplay.

Hammarby toppar tabellen tack vare bättre målskillnad. De och Häcken står på 49 poäng efter 21 matcher. Linköping är trea på 45 poäng.

I den parallella matchen mellan Växjö och FC Rosengård blev det delad pott, 1–1.