Fem punkter efter ÅFF:s upphämtning – och drömmål

ÅFF visade styrka och fick till slut med sig en poäng via 2–2 mot Torns IF. Här är våra fem punkter som bland annat innehåller: ett snyggt mål, ett fult mål och ett viralt klipp inför matchen.

Hugo Claesson stod för en ordentlig tavla i början av matchen. Men ÅFF repade sig och kom tillbaka.

Fotboll2023-08-19 18:06

Upphämtning via drömmål

0–2-underläge, knappt en skapad målchans och matchklockan på 63 minuter. Då avlossade Emanuel Chabo ett distansskott med sin högerfot – och stod för ett av ÅFF:s snyggaste mål för säsongen. Kvitteringen kom bara någon minut senare när Erik Grandelius istället stod för det som snarare måste klassas som årets "fulaste" ÅFF-mål via dubbla motlägg i straffområdet, och sedan rakt in i mål.

– Ibland måste vi göra skitmål också, det räknas precis lika mycket. Jag tycker att vi ger oss själva chansen genom att slita med både energi och moral. Det var extra skönt att få effekt av det den här gången, och inte bara en hedersam förlust. Nu gjorde vi äntligen mål på gräs och kryss borta är alltid okej. Sett till omständigheterna med en tuff bortamatch på gräs var det till och med väldigt bra, summerade ÅFF-tränaren Anders Bååth.

Svårt att hålla nollan...

ÅFF hade aldrig tidigare lyckats hålla Torns utanför målprotokollet, och lyckades inte den här gången heller. Det blev inte tionde gången gillt då mittbacken Alex Sjöholm istället spräckte Hugo Claessons nolla, efter att målvakten kom helt fel på en inläggsfrispark och lämnade målet öppet.

Bänkningen

Nyförvärvet Erik Grandelius hade fått 90 minuter i alla tre matcher sedan återkomsten i ÅFF-tröjan. Nu var mittfältaren istället bänkad, och hoppade in med halvtimmen kvar. Resten vet ni.

– Erik hade varit sjuk i veckan och bara hunnit med en träning. Vi har tvingats göra vissa förändringar på grund av sjukdomar och skador, men jag tycker verkligen att vi sliter som ett lag, sa Bååth.

Utklassning – i sociala medier

Torns IF satsar på sociala medier och lockar följare från hela Sverige. På plattformen X, tidigare Twitter, slår den lilla division 1-klubben merparten av klubbarna från Superettan och Allsvenskan på näsan med sin följarskara på knappa 7 000. Även innehållet är personligt och nytänkande där en ihopklippt video från den egna träningsanläggningen – med ett slags kryphål i offsideregeln – dagarna före matchen mot ÅFF redan har nått ut till över 150 000 personer. Totalt har ungefär 13 000 inlägg delats sedan Skåneklubben skapade kontot 2014.

ÅFF då? Tja, totalt har ett (1) inlägg postats den senaste månaden. Och inget inlägg har nått ut till fler än 3 500 personer, på nästan två år.

Fyrtornet avvärjde taktiska vapnet

Allt fler lag har börjat använda inkasten på offensiv planhalva ungefär som en hörna när straffområdet fylls med spelare. Torns är ett av lagen som föredrar att kasta långt – men känslan var att ÅFF hade gjort sin hemläxa. Fyrtornet Mohammad Ahmadi mäter 196 centimeter och var en gigant i defensiven på de luriga inkasten.