Mildaeus spaningar efter Kentys premiär

"Hej och välkomna till division 1!" Ja, typ den hälsningen skickade Smedby till nykomlingen Kenty på Fredriksberg i torsdagens premiärmatch. Norrköpingslaget vann med klara 5–1 och här är Peter Mildaeus spaningar från matchen.

Fotboll2023-04-06 21:27

1: Linköping mot Norrköping i fotboll. Den duellen är redan en snackis här i vår och en liten, liten försmak på Derbyt med stort D (mellan LFC och IFK 14 maj på Linköping arena) fick vi i går på Fredriksberg. Kenty mot Smedby mätte krafterna i division 1-premiären och här var nykomlingen chanslöst mot det etablerade topplaget. Samma visa på Linköping arena 14 maj? Smedby åkte hur som helst hem med en femetta till Peking och kommer garanterat tillhöra toppen i den här serien. 

2: Kenty då? Tja, jag tycker ändå att den här upplagan som "jojjo-klubben" skickat upp i ettan är den mest spännande på länge, men i premiären var musklerna alldeles för klena i de båda straffområdena för att rubba stora, stygga (nåja) Smedby. Kenty är ett lag som måste profitera på sin vassa speed, men när farten stryps av skickliga motståndare blir det som i den här premiären. Vi ska förstås inte döma Ekholmsgänget för hårt efter ett möte med Smedby och jag dammar av en klassisk klyscha som inte sällan brukar användas för att ge förlorare lindring och hopp inför framtiden - "det är inte mot ett lag som Smedby som Kenty ska ta sina poäng i år".

3: Vad avgjorde? Kenty hängde med hyfsat i första halvleken (underläge 0-2), men när Smedby trampade på gasen direkt efter paus behövde vår kameraman på plats bara rikta kameran åt ena hållet. Smedby cementerade bollen på Kentys planhalva och punkterade matchen med tre snabba mål där nästan gjorde ont att se Kenty-defensiven bara stå och titta på både boll och motståndare utan att vare sig markera eller agera. 

4: Allsvenskan nästa? Smedbys "centertank" Hanna Sävhult är en stortalang som låtit höra tala om sig redan under ungdomsåren och 17-åringen kommer säkerligen att bli kortvarig i division 1. Finns det möjligen redan en krok förberedd för talangen på "Parken" i Norrköping? Offensiva kollegan, och fjolårets skyttekung, Mathilda Holmberg är en annan spelare som gör skillnad i det klokt sammansatta Sais-laget. 

5: Ella Björkman gjorde Kentys tröstmål i slutskedet, men sett över 90 minuter var det svårt att hitta särskilt många andra glädjeämnen hos nykomlingen. Skulle i så fall vara vänsterbacken Linn Arodells sköna bollbehandling och Ebba Torgners pigga inhopp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!