Maif lämnar in protest – toppstriden kan ändras

Motala AIF förlorade stort i toppmatchen mot Nyköping. Men resultatet kan ändras då Maif har lämnat in protest mot att Nyköpings Bis använde en spelare med icke EU-pass.

Motala AIF:s Liridon Silka i närkamp med Nyköpings Bis Moussa Traoré på Rosvalla den 8 september. Nu lämnar Maif in protest mot att Traoré användes i matchen.

Motala AIF:s Liridon Silka i närkamp med Nyköpings Bis Moussa Traoré på Rosvalla den 8 september. Nu lämnar Maif in protest mot att Traoré användes i matchen.

Foto: Tomas Larsson/SN

Fotboll2021-09-21 15:51

– Sedan 2019 finns en regel att man inte utan EU-pass kan komma till Sverige och spela som amatör, om man kommer hit för fotbollen. Den regeln åberopar vi, säger Maifs fotbollsansvarige Daniel Soner.

Spelaren som handlar om är Moussa Traoré, med nationalitet Nya Guinea. Han lämnade division 1-klubben Assyriska FF i Södertälje i somras och gick till Nyköpings Bis.

Traoré har spelat både i 6-1-segern mot Maif 8 september och även i Bissarnas 1-0-seger mot Eskilstuna City.

Flera andra klubbar än Maif har protesterat i samma fråga och om protesterna går igenom hos Svenska fotbollförbundet skulle alltså Nyköping kunna förlora sex poäng och bland annat Maif skulle få tre poäng till.

Det skulle helt kasta om läget i toppstriden i division 2-serien.

– Jag kan inte gå in på några detaljer, men vi har haft en dialog med förbundet fram och tillbaka. Vi väntar snart att de ska behandla protesten, säger Daniel Soner.

Motala AIF har också en icke EU-spelare i truppen, Ibrahim Koroma från Sierra Leone. Men där är det skillnad jämfört med Moussa Traoré, enligt Maif.

– Ibrahim Koroma har permanent uppehållstillstånd och är inte här för att spela fotboll. Han är arbetslös. Traoré var proffs när han spelade i Assyriska och nu vill vi ha förbundets syn på hur det är nu, säger Daniel Soner.

Nyköpings Bis klubbchef Patrik Berglin svarar på hur "Bissarna" ser på frågan.

Berglin skriver till Sporten:

"Vi vet att det finns några klubbar som lämnat in protest och det är upp till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd att avgöra om spelaren är obehörig eller inte. Beslut meddelas senare i veckan. Vi har skriftliga uppgifter från Migrationsverket på att spelaren i fråga har ett giltigt uppehållstillstånd i Sverige som inte är för besök och gäller till den 10 november 2021. Vi har vidarebefordrat alla uppgifter från Migrationsverket till en av förbundets jurister. Juristen har skriftligen gett oss ett svar att vi tolkat det regelprotesterna hänvisar till på rätt sätt. Utefter det svaret från förbundet har vi sedan låtit spelaren spela med oss. Vi har inga fler kommentarer i detta läge." 

Jeanette Green Jeppsson, tävlingsjuridisk handläggare på förbundet, säger:

– Det stämmer att vi mottagit protester gällande en spelare i Nyköpings Bis. Skriftväxling pågår så det finns för närvarande inget datum för när beslut kommer meddelas. 

Karta: Motala AIF Fotbollklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!