Stora ilskan i klassiska klubben: "Nu vi behöver hjälp"

Kritiken mot beslutet som gör att Östria Lambohov tvingas att riva sitt klubbhus växer. ”Kom inte och säg att det är viktigt med idrott och föreningsliv om ni inte menar det”, säger Sanne Jacob.

Sanne Jacob är irriterad över bemötandet som Östra Lambohov har fått.

Sanne Jacob är irriterad över bemötandet som Östra Lambohov har fått.

Foto: Sixten Funqvist

Fotboll2022-03-29 21:00

Han är en profil i Lambohov, fortsatt verksam som ungdomstränare i klubben, tidigare spelare och styrelseledamot, och driver till vardags flera restauranger och kaféer i Linköping.

Sporten har berättat om problemen med Östrias klubbhus, som på grund av utgånget bygglov för att inte taket bytts ut hotas med vite. Trots att verksamheten hotas har inte klubben råd med vare sig takbyte eller vite och nu ser det ut som huset kommer att rivas.

Och Sanne Jacob är minst sagt kritisk till hur föreningen har bemötts av kommunen.

Han säger:

– Min stora frustration är att när vi pratar med politiker och andra representanter för kommunen så känns det som en bra dialog, att alla lyssnar och säger att ”det är klart att vi ska hjälpa till” och att ”Östria är viktigt”. Men det är som att det bara sägs det som vi vill höra, för sen händer inget.

– Vi ber om hjälp för att öppna upp nya vägar och koppla ihop oss med näringslivet. Vi får löften, men sen är det bara tyst ända tills Niklas (Stålnacke, ordföranden) är kritisk i Corren och då blir uppringd och får kritik för det. Det kokar i mitt blod när jag får höra talas om sånt, säger Jacob.

Vad skulle det betyda om klubbhuset försvinner?

– Det är klart att det får konsekvenser. Det är en viktig samlingsplats. Det går åt helt fel håll i Lambohov. Det är nu vi behöver hjälp. Borde vi inte ha mer integration i stället för att det blir mer segregerat? Vi måste göra något åt det, för irritationen växer och det blir ett samhälle som ingen vill ha. 

– Det finns så mycket statistik som visar hur viktigt föreningslivet är, inte minst i ”utsatta” stadsdelar, säger Sanne Jacob.

Det märks att han är både engagerad och irriterad.

– Linköping är en av Sveriges rikaste kommuner. Men det kanske är så att ni inte tror på idrott och föreningsliv? Säg det då, i stället för att säga en sak och göra något annat. Kom inte säg att det är viktigt om ni inte menar det.

Gustav Appelberg (L), som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har en annan bild av vad som hänt:

– Vår första tanke var att hjälpa Östria med det nya taket, men när byggnaden var i så dåligt skick kändes det som bortkastade pengar. Förslaget var då att satsa motsvarande pengar vid det så kallade Mölaområdet i en annan del av Lambohov. Det trodde jag att vi var överens om och därför blev jag villrådig när jag läste artikeln i Corren.

Vad säger du om kritiken att ingenting händer?

– Det stämmer att vi just nu ligger i stiltje över hur vi ska fortsätta, för vi vill ju gärna att Östria är med på den väg som vi tycker är bäst. Sen kan jag förstå att Östria tycker att man har en bra byggnad, den uppfattningen har inte jag, och att det känns lite konkret. När det gäller kommunal verksamhet tar det alltid lite tid. Det ska planeras, projekteras och finansieras innan beslut fattas.  

Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun, säger:

– Det finns inga löften utfärdade, men vi tittar på möjliga lösningar för en ny lokalisering av klubbhuset och för att anlägga en konstgräsplan. Det utreds just nu för att politikerna ska ha något att ta ställning innan sommaren.

Finns det någon tidsram i övrigt?

– Nej. Men hittar vi en bra och rimlig lösning så kan det gå undan. De kontakter som jag och mina medarbetare har haft med föreningen har varit positiva och konstruktiva, säger Hagström.

Motion inlämnad

Turerna kring Östria Lambohov, som under de senaste åren hämtat sig från ekonomisk kris, har väckt mycket reaktioner. 

Bland annat föreslår partiet Linköpingslistan i en motion till kommunfullmäktige att fotbollsanläggningar i Lambohov, Skäggetorp och Ryd ska rustas upp och det i varje stadsdel ska finnas en konstgräsplan. Enligt förslaget ska investeringen återbetalas av föreningen till självkostnadspris genom en långsiktig avbetalningsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!