IFK-managern: "Det skapar en framtidstro"

De unga trycker pĂ„ underifrĂ„n – och fĂ„r allsvensk speltid redan nu. "Som jag ser det Ă€r det jĂ€tteviktigt för oss", sĂ€ger IFK-managern Jens Gustafsson.

Isak Bergmann Johannesson skrev in sig i historieböckerna nÀr han hoppade in mot AFC Eskilstuna.

Isak Bergmann Johannesson skrev in sig i historieböckerna nÀr han hoppade in mot AFC Eskilstuna.

Foto: Stefan JerrevÄng/TT

Fotboll2019-09-28 08:00

Pontus Almqvist har gjort nĂ„gra allsvenska inhopp nu. Manasse Kusu debuterade mot Örebro och fick minuter Ă€ven mot AFC Eskilstuna. PĂ„ torsdagskvĂ€llen fick Ă€ven Isak Bergmann JĂłhannesson göra sin allsvenska debut. 

16 Är, sex mÄnader och tre dagar gammal.

Enligt den statistik som Sporten kunnat ta del av gör det honom till klubbens nĂ€st yngste allsvenske debutant genom historien, 34 dagar Ă€ldre Ă€n Eric "Nora-Calle" Carlsson var 1936. Marcus Johansson var ocksĂ„ 16 Ă„r nĂ€r han debuterade, men dĂ„ var det i superettan. Året efter (2011) fick han Ă€ven spela i allsvenskan som 17-Ă„ring.

Managern Jens Gustafsson Àr nöjd med de tre unga spelarna som frÀmst knackat pÄ den hÀr hösten och ser deras speltid som en viktig investering inför framtiden.

– Det skapar en framtidstro i hela föreningen att möjligheten Ă€r stor att fĂ„ komma in och vara med i A-laget. Det Ă€r en del i det. Och vad vi Ă€n tror sĂ„ kommer vi inte kunna vĂ€rva oss till att konkurrera med ekonomiskt starkare klubbar Ă€n vi Ă€r. Vi behöver se till att vi utvecklar unga spelare och att de nĂ„r sin fulla potential hĂ€r. Gör de det samtidigt har vi stora möjligheter att konkurrera med andra klubbar och jaga dem.

Jens Gustafsson sÀger att det framför allt Àr en viktig ledarfrÄga att ge de unga rÀtt vÀg för att kunna nÄ den utvecklingen.

– Det Ă€r vi lederas absolut viktigaste uppgift att pĂ„skynda processen till att de tar ansvar för sig sjĂ€lva, blir mer vuxna i sitt sĂ€tt att leva, vidgar perspektiven och ocksĂ„ att vi beskriver att vĂ€gen till att bli fotbollsspelare innehĂ„ller mĂ„nga besvikelser och ofta tar lĂ€ngre tid Ă€n man vill att den ska göra. Som jag ser det Ă€r det jĂ€tteviktigt för oss.

Kan du se potentialen och hur lÄngt spelare pÄ den hÀr nivÄn kan nÄ?

– Man kan sĂ€ga sĂ„ hĂ€r; idag hade jag kunnat se det. Hade de kommit med luvtröja, keps och lurarna pĂ„ och frĂ„gat om de inte bara skulle jogga lite med tanke pĂ„ att de spelade tio minuter igĂ„r hade potentialen att bli framgĂ„ngsrik inte funnits dĂ€r Ă€n. Det Ă€r det vi har kunnat utbilda i att förstĂ„ att du behöver göra varje dag sĂ„ bra du kan fĂ„r att nĂ„ din fulla potential. Sedan Ă€r det omöjligt att sia om hur det kommer gĂ„ i lĂ€ngden men dit har alla de hĂ€r tre kommit i sin resa.

IFK mĂ„ste ladda om fort efter den sĂ€kra segern hemma mot AFC Eskilstuna (4–0). Under söndagen vĂ€ntar Falkenberg borta – pĂ„ naturgrĂ€s.

Kommer ni trÀna nÄgot pÄ naturgrÀs innan dess?

– Ja, vi kommer köra pĂ„ "Bollis" (Bollspelaren) imorgon.

Vilka Àr utmaningarna med att möta Falkenberg borta i det hÀr lÀget?

– Det Ă€r rimligt att förvĂ€nta oss en mycket tuffare utmaning Ă€n i de tvĂ„ senaste matcherna, utan att nedvĂ€rdera varken Örebro eller AFC. Men vi möter ett Falkenberg som sĂ€kert Ă€r ganska avslappnat i situationen som de Ă€r i, de Ă€r vana och har ingen anledning att bli stressade. De kommer att mobilisera med en bra organisation, ett kontringsspel och Ă€ven ett tankesĂ€tt som kommer vara mer utmanande Ă€n vi varit med om pĂ„ slutet.

Simon Thern, Kalle Holmberg och Maic Sema Ă€r fortsatt indisponibla. Kasper Larsen ska dĂ€remot vara redo för spel igen, om han blir uttagen, efter att ha varit utanför startelvan mot AFC. 

undefined
Karta: Östgötaporten
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!