Emelies långa dag slutade som cupmästare: "Har vänt"

Dagen började med praktiktjänst på Karolinskas hjärtavdelning och slutade som cupmästare. "Det har vänt, det är en bra höst", säger IFK Norrköpings Emelie Johansson.

Emelie Johansson och Lovisa Gustafsson svarade för två mål var i IFK:s klara finalseger mot Lindö.

Emelie Johansson och Lovisa Gustafsson svarade för två mål var i IFK:s klara finalseger mot Lindö.

Foto: David Iwung

Fotboll2021-10-26 22:27

Två mål i cupfinalen, det första ett riktigt vackert avslut i krysset med vänstern, och klara 6–1 på Lindö FF. 

Emelie Johansson och IFK Norrköping är bäst i Östergötland för tredje året i rad och som siffrorna visar var det skillnad på elitettan och division 2. 

Framför allt kryddade "Peking" sin starka utveckling i höst som innebär tre raka vinster i serien, säkrat kontrakt och att både Smedby och Lindö besegrats på vägen fram till slutsegern i Östgötacupen.

Dessutom: en segercheck värd 20 000 kronor. 

– Det har vänt, det är en bra höst, myser Emelie Johansson efter att lagkaptenen Sofia Hjern höjt bucklan och spelarna fått varsin medalj.

Vad är skillnaden? 

– Det är många faktorer, vi har fått in många nya spelare. Ny tränare, ny energi och de nya som kom in inför säsongen, jag själv bland annat, behövde lite tid att acklimatisera sig och komma in i det. 

Med kontraktet klart och den här cupsegern är säsongen godkänd?

– Man hade hoppats på mer, men den är godkänd, säger Johansson som var rejält trött efter slutsignalen.

Fattas bara annat när mittfältaren berättade om sin dag.

– Idag kommer jag ifrån praktik på hjärtavdelningen på Karolinska på Huddinge. Jag började sju i morse, så det är klart att man är lite trött. 

– Just för att det var match idag så gjorde jag en specialare och bodde på hotell nära sjukhuset för att kunna sova så mycket som möjligt. Jag gick till 14:30 sen kom mamma och så åkte vi hit. Jag kunde chilla lite i bilen.

Emelie Johansson har funnit sin roll centralt på mitten men kan lämna IFK efter bara en säsong. Kontraktet löper ut. 

– Det känns bra här, men vi får se.

Det låter som du har klubbar efter dig?

– Det skulle jag inte säga, det känns jättebra här. Vi får se. Det har fungerat bra att plugga på distans. Fotbollen går först, före studierna men jag trivs med möjligheten att kunna göra båda, även om det kan vara tufft. 

Tor-Arne Fredheim som fått mycket beröm av spelarna för sitt sätt att ta över laget aviserade för ett tag sedan att han är intresserad att stanna. 

Cupsegern ger extra energi och motivation, medger han.

– En fjäder i hatten. Bäst i länet. Vi har ett bra flow nu. Femte raka. Det lyser om tjejerna, det är roligt och idag fick vi jobba med anfallsspelet och gjorde det bra, vi har mycket chanser utöver målen. Det är riktigt kul nu, säger Fredheim.

Hur har tiden som damtränare varit?

– Jag är positivt överraskad över spelarnas kunskap, intresse att lära sig och ta till sig instruktioner och jobba hårt. Vi, jag och klubben, har pratat ett par gånger, så vi får se var det landar. 

Vad känner du?

– Det vi diskuterat är väldigt intressant, jag vill inte gå in på det närmare. Men rollen och målsättningen är intressant, säger Fredheim.

Du ser att det går att göra bra saker här?

– Ja, med klubbens intresse att satsa på damerna och allt som IFK har runt omkring med arenan. Det finns potential. 

Lindös tränare, Patrik Ehrendahl, tyckte att siffrorna i finalen blev onödigt stora. 

– Fyra av målen tycker jag är ganska billiga. Det är en hörna där någon glömmer bort att stå vid första stolpen. Vi hade inte rått på dom ändå, men det är synd att det blir sex insläppta. Det går fort och det ska gå fort när de spelar i elitettan.

Matchfakta

Lindö FF–IFK Norrköping 1–6 (0–2)

Målet, Lindö: Mathilda Riemer (bonusstraff). IFK: Lovisa Gustafsson 2, Emelie Johansson 2, Molly Wiklander och Camilla Olsson.

Tor-Arne Fredheim har börjar att diskutera en fortsättning som IFK-tränare även över nästa säsong.
Tor-Arne Fredheim har börjar att diskutera en fortsättning som IFK-tränare även över nästa säsong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!