Att simma nästan fyra kilometer, cykla drygt 18 mil eller springa ett maratonlopp över fyra mil låter tufft var för sig.

Under lördagen ska Lotta Rösing, 45, och Mia Gröndahl, 42, för första gången någonsin avverka allt – i ett sträck.

Då ger sig nämligen vännerna från Linköping ut på sina livs första Ironman.

Artikelbild

Lotta Rösing och Mia Gröndahl.

– Det låter inte klokt egentligen och är klart att jag många gånger undrat vad egentligen gett mig in på. Men både jag och Mia har ju fött två barn var och haft varsin dygnslång förlossning så vi har ju varit med om smärta förut, skrattar Lotta.

– När jag var runt 20 år och inte hade någon speciellt hälsosam livsstil skulle jag absolut inte kunnat tro att jag i framtiden skulle ställa upp i ett sådant här tufft lopp, kontrar Mia med ett leende.

Lotta övertalades av sin svägerska att springa Tjejmilen för fem år sedan.

– Under ett av de första träningspassen på vintern var jag ute så länge och sprang att min pappa trodde att det hade hänt en olycka. Men jag hade hamnat lite vilse (ha, ha).

För Mia var det mer cykling som gällde från början. Sedan 2003 har hon kört sex Vätternrundor.

– Då tog det 19 timmar, sedan har jag sänkt min bästa tid ända till elva timmar. Mest stolt är jag över min insats 2012 då det var ösregn och jag trampade runt ensam utan sällskap i 30 mil, framhåller hon.

Mia gick med i IK NocOut 2011 och Lotta några år senare. Det var då de lärde känna varandra.

– Innan trodde jag att det var en elitklubb och knappast något för mig. Men det visade sig vara helt fel. Föreningen har en extremt stor bredd där man tränar helt efter egna förutsättningar. Alla kan vara med och man får massor stöd och peppning. Jag klarar mycket mer än jag någonsin trodde att jag skulle göra, säger Lotta.

Båda har bland annat genomfört en halv ironman i Jönköping 70.3 och sprungit Göteborgsvarvet fyra gånger. Mia har dessutom gjort en svensk klassiker – med Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet.

– Det roligaste i triathlon med både simning, cykling och löpning är variationen. Man tröttnar inte på något och får en bra allroundträning, säger Mia.

Klockan ringde redan fyra på lördagsmorgonen för att tre timmar senare stå på startlinjen. NocOut är tredje största klubben i Ironman Kalmar med ett 60-tal deltagare.

– Man har 16 timmar på sig och vi ska göra allt för att gå i mål. Det blir riktigt jobbigt, men en häftig utmaning och upplevelse, ler de.