Tuff runda i motvind, men efter regnet kom solsken

Regn och motvind på natten gjorde att ovanligt många bröt, men till slut sken solen över cyklisterna som tog sig igenom en tuff 57:e Vätternrundan.

Det var regnigt nästan hela natten. Men på lördagen belönades deltagarna i Vätternrundan med sol och vackra vyer. Vårblommorna gjorde rundan betydligt mer färgglad än fjolårets.

Det var regnigt nästan hela natten. Men på lördagen belönades deltagarna i Vätternrundan med sol och vackra vyer. Vårblommorna gjorde rundan betydligt mer färgglad än fjolårets.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Cykling2022-06-18 18:11

– Det var fjärde gången jag åkte och den här var den värsta. Regnet och blåsten, vi blev helt dyngsura. Det var svårt att hitta någon i samma tempo också, att åka på rull med, sade Eva Widlund från Åby i Norrköping.

Widlund krigade sig igenom de 31,5 milen tillsammans med kompisen från Åby, Kicki Wahlqvist.

De kom runt på 16 timmar och på natten var det inte bara blötan som var problemet.

– Lampan gick sönder, sade Wahlqvist.

Lyckan var stor i Stadsparken efter målgången, samtidigt som det gjorde ont lite överallt. En tudelad känsla.

– De små loppen räcker nog för mig, sade Eva Widlund som gjorde Tjejvättern förra helgen.

Kicki Wahlqvist åkte 2008, och nu fick hon idén igen. Det var ett jättejobbigt lopp att köra.

Vad är tjusningen?

– Jag gillar att få motivera mig för en utmaning. Jag kanske gör det igen, sade Wahlqvist som nu fick åka de extra milen över Åmmeberg, Zinkgruvan och Godegård för första gången.

– Lite sämre, det gick ju bara uppför, log Åbytjejen.

För Arvid Conradsson från Örserums IK, mellan Tranås och Gränna, var det 14:e gången och tiden var viktig. 9.58,40 var under tio timmar.

– Inte min snabbaste, men jag är nöjd. Det var tufft, men jag har kört i ösregn tidigare, sade Conradsson som sade att sju av gruppen på 15 var tillsammans i mål. Oklart om de avhängda brutit eller bara kört i mål senare.

– Vi fick slita, men det har man fått göra alla gånger i Vätternrundan. Det är rätt tufft, sade Arvid.

Varför gör du det gång på gång?

– Man har nåt att träna för, det är därför, menade Örserumskillen.

Av omtalade cyklister på förhand kom IFK Motalas bandyspelare i mål i samlad trupp på tiden 10.53. Målkungen Philip Florén sammanfattade sin debut:

– En tuff start med vind och regn. En häftig upplevelse, men det kändes långt ett tag. Roligt, men väldigt tufft, sade Florén.

Birgitta Berglund från Motala tog sig i mål på 16.29 och blev därmed första kvinna som fullgjort 50 rundor.

Festen runt omkring då? Jo, det var bra stämning, inte minst i "Dalbyporten" mellan Askersund och Godegård. Där underhöll artisterna Systrarna K med sång och de flesta av de 50 boende, varav 20 sommargäster, tycktes bilda hejarklack.

Anders Eklund bor kanske närmast banan, i själva Dalbyporten.

– Kul, men det är helt vansinnigt egentligen. De ger sig iväg på en resa och kommer tillbaka till samma ställe, sade Eklund om loppet han fått som granne.

Maximal otur. Lina Stenlund från Umeå åker Vätternrundan för första gången, och det har varit en långt ifrån optimal debut. I Dalbyporten fick hon sin tredje punktering under loppet. "Jag har aldrig varit med om något liknande", sa hon.
Men Umeåbon höll ändå humöret uppe och gav sig tusan på att hon skulle i mål.
Maximal otur. Lina Stenlund från Umeå åker Vätternrundan för första gången, och det har varit en långt ifrån optimal debut. I Dalbyporten fick hon sin tredje punktering under loppet. "Jag har aldrig varit med om något liknande", sa hon. Men Umeåbon höll ändå humöret uppe och gav sig tusan på att hon skulle i mål.
Karta: Vätternrundan Start
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!