Cricketen växer – även här: "Det är en underbar sport"

Först var han matchens lirare i första semifinalen. Sedan blev han speaker i den andra. Cricket är livet för Debarchan Dash.

Alby Zalmi (i blått) vann semifinalen mot Malmöhus under SM-tävlingarna i Vidingsjö. Cricket är en sport som växer i Sverige.

Alby Zalmi (i blått) vann semifinalen mot Malmöhus under SM-tävlingarna i Vidingsjö. Cricket är en sport som växer i Sverige.

Foto: Victor Bomgren

Cricket2022-06-30 21:00

– Utvecklingen i Sverige går fort framåt och det är bara att hoppas att det fortsätter. Det är en underbar sport, säger 43-åringen och blickar ut över gräsplanen i Vidingsjö där reportern tidigare gjort en och annan vältajmad (nåja) glidtackling i korpfotbollen.

Ni som hade vägarna förbi motionscentret under torsdagen undrade kanske vad som pågick där. Det var lite som att kliva in i en ny värld. Vill man göra det enkelt för sig skulle man kanske kunna kalla det för en slags uppdaterad variant av brännboll, med ett stänk av baseboll, men det vore nog nästan att häda. Så det gör vi inte.

– Har du koll på reglerna eller ska jag försöka förklara, säger Debarchan Dash.

Gärna.

Med lite vägledning är det ändå inte så krångligt. Det är "innings", "overs" och "wickets", men efter hand går att hyfsat förstå när lagen tar poäng och varför. Inget svindlande tempo, men här är matcherna slut på en och en halv timme. Vill det sig illa, eller väl, kan så kallade testmatcher pågå i flera dagar. Då blir det betydligt mer tid för tepauser och annat.

Cricket har tagit plats på SM-veckan och efter avgjorda semifinaler väntar nu ett möte mellan Ariana Akif och Alby Zalmi i fredagens herrfinal.

Profil nummer ett i förstnämnda klubben: Debarchan Dash.

Född och uppväxt i Indien, till Sverige för att jobba på Ikea och numera också svensk landslagsman i cricket. Internationellt pratar vi om en megastor sport med uppskattningsvis 75 miljoner utövare, men i Sverige för den en betydligt mer undanskymd tillvaro. Nu växer den ändå stadigt – delvis med hjälp av flyktingströmmen. 

Sedan denna ädla och klassiska gentlemannasport kom med i Riksidrottsförbundet har antalet medlemmar fördubblats och ligger nu kring 5 000-strecket. En förklaring: under flyktingkrisen 2015 kom många till Sverige från exempelvis Afghanistan där cricketen är stor.

Det är ett av flera exempel.

Nationer från brittiska samväldet dominerar i cricketvärlden och England vann senaste VM-slutspelet efter finalseger mot Nya Zeeland. Den stora stjärnan: Joe Root som rent av är en av de allra hetaste idrottsprofilerna på engelsk mark.

Vinnaren i Linköping tar inte bara SM-guld utan får också representera Sverige i Europacupen i Spanien nästa år.

– Klart att vi siktar på att vara med där. Det blir en spännande final, säger Debarchan Dash.

På damsidan gör Djurgården och Malmöhus upp om SM-guldet.

Cricket är en stor del av livet för Debarchan Dash, som också är svensk landslagsspelare.
Cricket är en stor del av livet för Debarchan Dash, som också är svensk landslagsspelare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!