Linköpings nya löfte – klar för superserien

18-årige talangen Warren Bwanika tar nu klivet upp till eliten i amerikansk fotboll. Linköpingssonen ska spela för Örebro Black Knights under våren 2024 och nye tränaren spår en lovande karriär: "Han är jättebegåvad."

Nytt för i år är Warrens position som ändrats från outside linebacker till safety.

Nytt för i år är Warrens position som ändrats från outside linebacker till safety.

Foto: Nima Arabi-Hallberg

Amerikansk fotboll2024-03-12 10:00
undefined
Black Knights börjar säsongen 6 april.

Linköpingssonen Warren Bwanika har blivit klar för spel i Superserien i amerikansk fotboll och kommer representera Örebro Black Knights kommande säsong. 18-åringen som tillhörde AIK:s U-19 lag förra året inledde förgående säsong på bänken, men efter ett imponerande byte i premiärmatchen tog han en ordinarie startplats. Efter en stark säsong i huvudstaden har Warren nu tagit klivet upp till eliten.

– Det är ett skönt lag med geniuna tränare. Alla här vill kriga om startplatser, säger han

Warren spelade fotboll fram tills han var 13 år. Istället för att sitta hemma tyckte hans mamma att han borde aktivera sig. Genom sociala mediet Vine och tv-spelet "Madden" hittade Warren sporten. Han provtränade sedan med Linköping Raiders och ända sedan dess har han varit fast.

– Jag märkte att detta inte var som fotboll utan att det verkligen är unikt. Jag gillar att man kan vara fysisk och visa sin aggressivitet, säger Warren.

Till vardags pluggar Warren på gymnasiet Folkungaskolan i Linköping. Under amerikanska fotbollssäsongen kan det bli tufft för Warren som fortfarande bor i Linköping. När han spelade i AIK och Karlskoga innebar det långa resor varje vecka till träningarna. Nu måste han åka 12 mil till varje träning och kraven har höjts på elitnivån.

– Man måste visa att man är i form och kan spela. Det har varit svårt senaste tiden då jag ibland slutar skolan sent och måste gå tidigare från lektioner, säger han.

undefined
Warren övar sitt försvar under träningen.

Efter en god fjolårssäsong där han avslutade säsongen med finalspel i U-SM, hade Warren flera erbjudanden däribland Tyresö som han starkt övervägde en flytt till. På grund av avståndet till Linköping var för långt blev det inte av. Efter en dialog med Black Knights-tränaren Samuel Eisenstadt som tog laget till SM-guld 2021, blev det istället Örebro vilket tränaren gläds över.

– Han är jättebegåvad. Det som sticker ut är hans tacklingsförmåga och hans goda naturliga instinkter. Ser ingen anledning till varför han inte en dag kan prestera bra i ELF (European League of Football), säger Samuel.

Warren drömmer om spel på andra sidan Atlanten och har som plan att provspela för flera amerikanska lag efter säsongen.

– Målet är collegespel i USA. Jag siktar på division 1 men har även kontaktat community college och junior college, säger han.

Warrens karriär

Linköping Raiders ungdom, 2018

Örebro Black Knights ungdom, 2018

Karlskoga Wolves ungdom, 2019

Norrköping Panthers ungdom, 2020-2021

AIK U19, 2021-2023

Örebro Black Knights, 2024 - nuvarande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!