Projektet Möten i dansen har kommit till Vadstena och Nathalie Ruiz är den som ska få stadens invånare att ta ut svängarna. Genom workshops, föreläsningar och andra aktiviteter vill den välmeriterade scenkonstnären sprida dansglädje till så många som möjligt.

– Mina motton är: Dans är för alla och Dans har ingen ålder, säger hon.

Projektet syftar till att stärka dansen som konstform och innebär att en utvald danskonstnär erbjuds fördjupat arbete på en plats som inte är på hemmaplan.

Artikelbild

| Nathalie Ruiz bjuder upp till dans. Under hösten och våren håller hon workshops och föreläsningar vid flera olika tillfällen och för olika målgrupper i Vadstena.

Nathalie Ruiz säger att hon alltid har varit intresserad av mötet med människor som inte är professionella dansare. I stället för perfekta kroppsrörelser som tränats i timtal ser hon en skönhet i det råa och ursprungliga.

– Det är också roligt att se dansens effekt på folk, de blir så glada och mår bättre. Min största prioritet är att man ska ha roligt, säger hon.

Arbetet i Vadstena bygger på tre grundpelare: mötet med människor, mötet med tiden och mötet med platsen.

– Jag kallar projektet Moving Vadstena. Inga förkunskaper behövs. Ofta säger folk att de inte kan dansa och har två vänsterfötter. Det är precis de som ska komma, säger hon och skrattar.

Startskottet gick den 30 augusti, då Nathalie Ruiz höll workshop på äldreboendet Wasagården. Projektet avslutas under våren 2020, med en stor dansfest eller -föreställning.

Möten i dansen är ett treårigt projekt med stöd av Statens Kulturråd. Samarbetspartners är Region Östergötland, Riksteatern Östergötland, Vadstena kommun och Vadstena teaterförening.