Vadstena värnar vattentäkt – Vill ha enhetlig prövning

Vadstena kommun lämnar yttranden till Miljödepartementet om Karlsborgs flygplats, samt avvisar ansökan om bankantsdränering.

Vadstena kommun är en av elva kommuner runt Vättern som tar sitt dricksvatten från sjön.

Vadstena kommun är en av elva kommuner runt Vättern som tar sitt dricksvatten från sjön.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2022-03-09 14:12

Yttrandena handlar om Försvarsmaktens ansökan om tillstånd för befintlig och utökad verksamhet vid flygplatsen. Samt ansökan om dispens för och tillstånd till markavvattning inom flygplatsen. Båda har godkänts av länsstyrelsen i Västra Götalands län men båda har också överklagats till Mark- och miljödomstolen. Domstolen fattade inget beslut utan lämnade över det till regeringen.

I kommunens yttranden till Miljödepartementet föreslås att regeringen undanröjer besluten och att länsstyrelsen får göra en ny prövning eller att regering gör en samordnad prövning.

– Vi vill att det ska bli en enhetlig prövning för att säkerställa att det blir ett korrekt beslut, säger Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det tredje ärendet gäller en ansökan till Försvarsinspektören för hälsa och miljö, FIHM, om utbyte av bankantsdränering vid flygplatsen. Något som Vadstena kommun vill att FIHM avvisar med hänvisning till de andra två ansökningarna.

Karlsson säger att det i grunden handlar om PFAS-läckage från flygplatsen.

– Vättern är vattentäkt för många, elva kommuner och 265 000 invånare och fler är på gång. Vi har Mjölby kommun som står och knackar på vår dörr och i Örebro län har man kommit långt för att få dricksvatten från Vättern.

Hur mycket kan ni påverka?

– Jag tror nog att regeringen välkomnar våra yttranden. Vätternvårdsförbundet, där även försvaret är med, har samma uppfattning vilket vi också kommer lägga med. Jag tror att det kan bli en samsyn i detta.

Karta: Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!