Smarta tricket slog tillbaka – 29-åring avslöjades

Tjuvarna agerade professionellt och täckte över övervakningskamerorna med folie. Men knepet slog tillbaka mot en av de inblandade som nu döms till fängelse.

Gärningsmännen täckte över övervakningskamerorna i Mantorp med folie. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Gärningsmännen täckte över övervakningskamerorna i Mantorp med folie. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Östergötland2024-04-12 08:26

Den 7 juni förra året upptäcktes det att det skett ett inbrott på en byggarbetsplats i Habo kommun i Jönköpings län. Gärningsmännen hade brutit sig in i låsta containrar och stulit verktyg och redskap till ett värde av drygt 250 000 kronor. 

Några dagar senare, den 12 juni i fjol, upptäcktes ett snarlikt brott på en byggarbetsplats i Mantorp. Även denna gång hade tjuvar brutit sig in i låsta containrar. Bytet blev verktyg och redskap till ett värde av drygt 60 000 kronor. 

Polisen kunde snart konstatera att det tycktes finnas ett samband mellan de två stölderna. Vid båda brottsplatserna hade åverkan gjorts på staketet runt inhägnaden och på containrarna. Gångjärn hade sågats av och lås brutits upp. På bägge brottsplatserna hade dessutom övervakningskameror i anslutning till containrarna täckts över med flera lager av folie i metall. Larmen hade varit aktiverade – men inte löst ut.

Det visade sig snart att en av de inblandade personerna hade gjort ett avgörande misstag. På folie från de bägge brottsplatserna kunde polisen säkra fingeravtryck som kom från en 29-årig man. 

29-åringen nekade i polisförhör till att ha något med stölderna att göra. 

– Jag har aldrig tillgripit någonting från någon byggarbetsplats, sade han. 

Linköpings tingsrätt anser dock att det är bevisat att mannen gjort sig skyldig till två fall av medhjälp till stöld. Straffet blev fängelse i fyra månader. 29-åringen ska även betala drygt 300 000 kronor i skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!