Liu-forskare till klimatmötet i Madrid

TvÄ av de Svenska forskare som Äker till Madrid forskar om internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet.

Mathias Fridahl, universitetslektor, forskar just nu pÄ "sociala och politiska förutsÀttningar för negativa utslÀpp".

Mathias Fridahl, universitetslektor, forskar just nu pÄ "sociala och politiska förutsÀttningar för negativa utslÀpp".

Foto: Privat

Östergötland2019-12-02 06:00

NÀr FN:s Ärliga klimatkonferens, COP25, i Madrid drar igÄng den 2 december följer tvÄ forskare, Björn-Ola Linnér och Mathias Fridahl frÄn Linköpings universitet, förhandlingarna frÄn första parkett.

Professor Björn-Ola LinnĂ©r, som forskar om internationell klimatpolitik och hĂ„llbar utveckling, leder ett forskningsprogram som handlar om hur geopolitiken skapar förutsĂ€ttningar för att nĂ„ klimatmĂ„len och mĂ„len för hĂ„llbar utveckling. 

– NĂ€r till exempel Bolsonaro, presidenten i Brasilien, vill dra ner pĂ„ sina klimatlöften för att skydda Brasiliens intressen, menar han, sĂ„ fĂ„r det direkt stora följdverkningar. Inte bara för klimatmĂ„len utan för internationellt samarbete,  Björn-Ola LinnĂ©r.

Hans kollega, universitetslektor Mathias Fridahl forskar om internationell klimatpolitik. Just nu forskar han pĂ„ "sociala och politiska förutsĂ€ttningar för negativa utslĂ€pp", eller minusutslĂ€pp som det kallas i Sverige. 

–  Det handlar om hur man kan fĂ„ bort koldioxid ur atmosfĂ€ren som vi har slĂ€ppt ut tidigare eller som vi slĂ€pper ut just nu. Vilket blir mer och mer nödvĂ€ndigt för att nĂ„ bĂ„de Svenska och internationella mĂ„lsĂ€ttningar.

Under COP25 trÀffas politiker, företagsledare, fackföreningsrepresentanter och forskare i vad Björn-Ola kallar "ett klimatets Kiviks marknad".

– Vi kommer bland annat göra en del intervjuer dĂ€r för vĂ„r forskning. Den hĂ€r gĂ„ngen kommer vi att ha fokus pĂ„ vad som hĂ€nder i nĂ€ringslivet och hur de ser pĂ„ sin roll. DĂ„ kan vi fĂ„ röster frĂ„n hela vĂ€rlden pĂ„ ett ganska effektivt sĂ€tt, sĂ€ger professor Björn-Ola LinnĂ©r som forskar om internationell klimatpolitik och hĂ„llbar utveckling.

Medan Björn-Ola tar tÄget till mötet i Madrid tar hans kollega Mathias Fridahl flyget. Han tar pÄ sig skÀmsmössan, men tycker mÄlet Àr vÀrt resan.

– Jag jobbar ganska mycket med att vad som sker pĂ„ förhandlingarna genom olika bloggposter och i media. Jag Ă€r med pĂ„ mötena och sitter med kontaktgrupperna och kan grotta ner mig i detaljerna för att sedan försöka förmedla dem pĂ„ ett begripligt sĂ€tt, sĂ€ger Mathias Fridahl.

Men Mathias kommer ocksÄ fortsÀtta genomföra en enkÀtstudie som de började med redan 2007.

– Vi har samlat in nĂ€rmare 12000 svar och följer olika frĂ„gor för att förstĂ„ hur prioriteringarna i klimatförhandlingarna skiftar över tid och var man kan se potentiella konflikter som man kanske behöver bĂ€dda för att lösa. 

Professor Björn-Ola Linnér, forskar om internationell klimatpolitik och hÄllbar utveckling, leder ett forskningsprogram som handlar om hur geopolitiken skapar förutsÀttningar för att nÄ klimatmÄlen.
Professor Björn-Ola Linnér, forskar om internationell klimatpolitik och hÄllbar utveckling, leder ett forskningsprogram som handlar om hur geopolitiken skapar förutsÀttningar för att nÄ klimatmÄlen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!