Förra Ärets torka gav högt pris pÄ ekologiskt odlade produkter. I Är har mÄnga av lÀnets ekobönder fÄtt stora skördar, men fÄtt uppleva ett prisras som beror pÄ flera faktorer.
â Ekologiska priserna var extremt höga i fjol pĂ„ grund av en vĂ€ldig brist pĂ„ ekologiskt och samtidigt hade efterfrĂ„gan pĂ„ ekologiska produkter inte hunnit att mattas av. Den planade under 2018, men hade inte hunnit slĂ„ igenom i marknadspriset. Men nu 2019 har efterfrĂ„gan planat ut, sĂ€ger Peter Borring.
Han menar att en efterfrÄgan pÄ ekologiskt som inte vikt nedÄt, men planat ut innebÀr en stor skillnad mot tidigare dÄ nÀringen under nÀstan fem Ärs tid upplevt en ganska stark ökande efterfrÄgan.
EfterfrÄgan pÄ ekologisk planar ut samtidigt som allt fler lantbrukare under samma period valt att stÀlla om frÄn konventionell till ekologisk odling, vilket innebÀr att utbudet ökat samtidigt som efterfrÄgan inte gjort det.
â DĂ€rför har vi nu kanske procentuellt Ă€ndĂ„ större prispress pĂ„ ekologiskt i förhĂ„llande till i fjol, men dĂ„ gĂ„r det frĂ„n ett exceptionellt högt prislĂ€ge, men Ă€ndĂ„ till ett rĂ€tt lĂ„gt prislĂ€ge om vi ser över en femĂ„rsperiod, sĂ€ger Peter Borring.
I Är har Àven skördarna pÄ ekologiskt blivit bra, vilket innebÀr stor tillgÄng för uppköpare.
â De kan vĂ€lja och vraka och kan sitta stilla i bĂ„ten och behöver inte vara desperata och köpa det som finns som de gjorde efter torkan 2018. SĂ„ det Ă€r en vĂ€ldigt avkyld ekomarknad nu, sĂ€ger han.
EfterfrÄgan pÄ ekologiskt pÄverkas ocksÄ av att konsumenter som gör medvetna val nu gör flera olika val.
â Förut hade ekomat och kravmat lite av en egen grĂ€ddfil som det enda alternativ man kunde vĂ€lja om man ville göra medvetna val, sĂ€ger han.
Idag konkurrera ekologiska livsmedel med vegotrenden, menar Borring.
â Det Ă€r delvis samma medvetna konsumenter, sĂ€ger han.
Ytterligare faktorer som medvetna konsumenter vÀger in Àr klimat- och miljöpÄverkan, vilket leder till att mÄnga vÀljer nÀrproducerat. Allt fler vill ocksÄ veta var maten kommer ifrÄn.
â Det Ă€r en spĂ„rbarhetsaspekt som gör att nĂ€rproducerat fĂ„tt ett uppsving pĂ„ bekostnad av ekologiskt. I grunden Ă€r jag ju glad över det, att man vĂ€ljer nĂ€rproducerat mat oavsett om den Ă€r ekologisk eller ej, Ă€n att vi köper ekologiskt frĂ„n hela vĂ€rlden. Men som ekobonde sĂ„ blir jag pĂ„verkad av det sĂ„ klart, sĂ€ger Peter Borring.