Malexandermördare släppt från fängelset

En av de dömda Malexandermördarna, Andreas Axelsson, har släppts från fängelset. "Det är klart det väcker känslor", säger polisen Kenneth Eklund, som var en hårsmån från att själv bli ihjälskjuten i samband med morden.

Andreas Axelsson dömdes år 2000 för polismorden i Malexander.

Andreas Axelsson dömdes år 2000 för polismorden i Malexander.

Foto: Mia Karlsvärd

Östergötland2022-10-03 11:22

Polismorden i Malexander 1999 är en av de mest omskakande händelserna i Östergötlands moderna historia.

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson (numera Byström), Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson greps omgående när han sökte vård för sina skador och Jackie Arklöv greps i Stockholm några dagar senare. Tony Byström lyckades fly till Costa Rica, där han greps en vecka senare och utlämnades till Sverige.

I början av 2000 dömdes de alla till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. 

Till skillnad från Tony Byström och Jackie Arklöv väntade Andreas Axelsson länge med att ansöka om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. I oktober 2017 avslog Örebro tingsrätt hans ansökan.

När Axelsson gjorde ett andra försök svängde tingsrätten. I februari 2020 tidsbestämdes Axelssons straff till 35 års fängelse. Risken för återfall i brott bedöms som låg.

"Andreas Axelsson har uppvisat god skötsamhet under hela verkställigheten varför Kriminalvården bedömer att det mot den bakgrunden inte finns hinder mot att straffet tidsbestäms", skriver Kriminalvården i ett yttrande.

Tingsrätten skriver i sitt beslut från 2020 att Axelsson ångrar morden på poliserna. 

"Det som hände var en oerhörd tragedi och han ångrar att han överhuvudtaget fanns med i sammanhanget. Han tar ansvar för sin del i händelserna i Malexander och för brotten som begicks där. Han är en annan person idag med andra värderingar än vad han hade då", skriver tingsrätten.

För knappt två veckor sedan, den 21 september, frigavs Axelsson. Han hade då avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Axelsson har de senaste åren suttit på en öppen anstalt utanför Mariestad. 

En av de som berörs av beslutet är den pensionerade polisen Kenneth Eklund. 1999 var han närpolis i Kinda-Ydre och följde efter rånarna efter bankrånet. Rånarna öppnade eld mot Kenneth och han lämnade till slut sitt fordon och flydde in i vassen intill vägen.

Rånarna sköt och kastade två granater mot honom och polisbilen. Han träffades i vänster underarm av ett skott samt skadade ena benet och foten.

Rånarna flydde sedan. Någon timme senare stötte de ihop med Mjölbypoliserna Robert Karlström och Olle Borén i Malexander. 

Som brottsoffer har Kenneth Eklund fått återkommande brev från Kriminalvården under åren, bland annat när någon av mördarna har haft permission. Även om det har gått lång tid sedan traumat väcker beskedet från Kriminalvården om Axelssons frigivning känslor.

– Ja, det gör ju det. Man har ju fått lära sig att leva med det här, säger Kenneth Eklund.

Han tillägger att hans tankar går till de mördade poliserna Olle Borén och Robert Karlström.

Även Tony Byström har fått sitt straff tidsbegränsat. Han väntas bli släppt under 2023. 

Jackie Arklöv har inte fått sin livstidsdom omvandlad till tidsbegränsat straff. Den senaste prövningen gjordes av hovrätten i maj 2017. Domstolen kom då fram till att det finns en ”konkret och beaktansvärd risk” för att Arklöv ska återfalla i brott av allvarligt slag.

Den pensionerade polisen Kenneth Eklund har skirivt en bok och föreläst om sina traumatiska minnen från Malexandermorden.
Den pensionerade polisen Kenneth Eklund har skirivt en bok och föreläst om sina traumatiska minnen från Malexandermorden.
Livstids fängelse

Livstids fängelse är den svenska lagens strängaste straff. Efter att ha avtjänat minst tio år av straffet kan en livstidsdömd person ansöka om att få sitt straff tidsbestämt. Om tingsrätten går med på ansökan, får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år, som är det längsta tidsbegränsade straff som kan dömas ut i Sverige.

Alla beslut om att omvandla livstidsstraff till tidsbestämt straff avgörs i Örebro tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!