Stor verkstad i konkurs – 60 anställda berörs

Efter 30 års verksamhet har Ödeshögs mekaniska gått i konkurs. Totalt berörs 60 anställda som de närmaste dagarna kommer att varslas om uppsägning.

Efter 30 års verksamhet går metallverkstaden Ödeshögs mekaniska i konkurs.

Efter 30 års verksamhet går metallverkstaden Ödeshögs mekaniska i konkurs.

Foto: Tord Olsson

Ödeshögs kommun2019-11-19 11:00

Ödeshögs mekaniska AB lämnade på måndagen in sin egen konkursansökan till Linköpings tingsrätt och försattes i konkurs samma morgon. Dagen ägnade konkursförvaltaren Magnus Nedstrand från advokatfirman Delphi sig åt att skapa sig en bild av situationen och att besöka fabrikslokalen på Industrigatan.

– Stämningen var tryckt och beskedet kom oväntat. Orsaken till konkursen kan jag inte gå in på just nu, säger Magnus Nedstrand.

Bolaget har drivits av ägaren Stig Andersson i 30 år med legotillverkning och prototyptillverkning inom det verkstadsmekaniska området som primära uppgift. Totalt berörs 60 anställda av konkursen, som inom 7-10 dagar kommer att varslas genom uppsägning. Ödeshögs mekaniskas vd, Jan Dacksjö, bekräftar att bolaget är försatt i konkurs, men att driften av verkstaden är igång som vanligt.

– Det vore fel av mig att kommentera det mer idag, så jag vill inte säga något mer, säger han när vi når honom på tisdagsmorgonen.

Efter att konkursförvaltaren har varit i kontakt med kunder och personal säger han att gensvaret för att driva rörelsen vidare är positiv.

– Kunderna beklagar förstås, men vill se en fortsättning. Nu driver konkursboet verksamheten under en övergångsperiod som jag hoppas ska bli så kort som möjligt. Några juridiska löften kan jag inte lämna i dagsläget och det kommer att ta några veckor innan något är klart.

Men intressenter för att ta över rörelsen finns, menar Magnus Nedstrand, som ska börja prata med dem i nästa vecka. Enligt bolagets årsredovisning har man de senaste tre åren gått med förlust eller haft nollresultat – samtidigt som omsättningen i bolaget de senaste fem åren har ökat. 

Ägaren, Stig Andersson, har meddelat via konkursförvaltaren att han avböjer vidare kommentarer. Men i en artikel i Corren 2014 beskrev han att det stundtals varit kämpiga år ekonomiskt och att "man måste gasa i uppförsbacke". Då investerade företaget sju miljoner kronor i nya maskiner.

Konkursen är också ett hårt slag för Ödeshögs kommun.

– Jag är både ledsen och chockad. Varje arbetstillfälle är värdefullt här, säger Annicki Oscarsson (KD).

– Vi hoppas att det går att hitta en lösning, men det är tufft att vara företagare av den här storleken med dagens pressade priser och höga krav från leverantörer. Mina tankar går också till familjen som kämpat för det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!