Klart: 20 får gå efter konkursen

Förre ägaren och vd:n bildar ett nytt bolag som tar över Ödeshögs mekaniska efter konkursen. 40 av de 60 anställda får jobb i det nya bolaget.

Efter helgerna tar ett nytt bolag över produktionen i Ödeshögs mekaniska. Bakom bolaget står den gamla ägaren och den gamla vd:n.

Efter helgerna tar ett nytt bolag över produktionen i Ödeshögs mekaniska. Bakom bolaget står den gamla ägaren och den gamla vd:n.

Foto: Julia Djerf

Ödeshögs kommun2019-12-04 15:20

Det är nu klart att förre ägaren Stig Anderssons och förre vd:n Jan Dacksjös nya bolag skrivit avtal med konkursförvaltaren Magnus Nedstrand. Borgenärer, kunder och anställda har informerats och MBL-förhandlingar har hållits.

Nedstrand driver företaget vidare fram till jul, och den 7 januari tar den nya ägaren över.

– Jag har beslutat att överlåta till det nya bolaget som lämnat ett anbud i konkurrens med flera andra intressenter, säger Magnus Nedstrand.

Orsakerna till konkursen är flera. En avmattad orderingång, tidigare olönsamhet i bolaget är några. Men den direkta orsaken till att bolaget begärde sig i konkurs är en pensionsskuld på fem miljoner kronor. Pengarna har betalats in, men till fel pensionsförsäkringbolag.

Var det en onödig konkurs då?

– Nej, det kan man inte säga. Det var flera faktorer och det fanns en skuld i bolaget som man inte kunde klara av, säger Magnus Nedstrand.

Enligt Jan Dacksjö som är ny delägare i det nya bolaget kommer företaget att fortsätta som förut men med mindre personalstyrka. 20 av de varslade kommer inte att återanställas.

– Inriktningen är densamma, säger Jan Dacksjö som inte heller han menar att det var en onödig konkurs.

– Det fanns inga pengar i kassan. Det har blivit ett fel i kedjan på grund av att försäkringsbolaget inte vill föra över pengarna till rätt ställe, säger Jan Dacksjö.

Enligt Metalls ombudsman Peter Hjort fanns det redan före konkursen ett varsel i samma storlek på grund av arbetsbrist.

Karta: Ödeshögs Mekaniska AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!