Hovrätten river upp dom mot hälare

Den 46-årige mannen sålde en stulen motorbåt, värd 230 000 kronor. Det har Göta hovrätt kommit fram till.

En 46-årig man befattade sig med en stulen båt som var vaärd 230 000 kronor.

En 46-årig man befattade sig med en stulen båt som var vaärd 230 000 kronor.

Foto: TT

Ödeshögs kommun2019-11-18 13:30

I december 2017 fick en man syn på en annons på Facebook. En motorbåt med tillhörande släp lades ut till försäljning. Mannen gjorde upp om att träffa säljaren och ett möte kom till stånd i Ödeshög.  

Köparen blev dock misstänksam när säljaren påstod att denne hade glömt ägarbevis till släpet och servicehistorik till båtmotorn. Köparen gjorde klart att han inte ville betala det begärda priset om han inte fick alla papper. Det hela slutade med att köparen ändå swishade 50 000 kronor som en förskottsbetalning i väntan på att dokumenten skulle överlämnas. 

Dagen därpå gick köparen igenom båten och kontaktade den registrerade ägaren. Det visade sig då att båten, som var värd 230 000 kronor, var stulen.  

Köparen vände sig till polisen och misstankarna kom att riktas mot den 46-årige man som köparen hävdade att han hade träffat i Ödeshög. 46-åringen förnekade dock att han hade träffat köparen.  

Linköping tingsrätt ansåg i en dom i april i år inte att det var bevisat att köparen verkligen träffade 46-åringen och därför friades han.

Åklagaren överklagade domen till Göta hovrätt – som gör en helt annan bedömning än tingsrätten. Enligt en enig hovrätt är det bevisat att 46-åringen sålde den stulna motorbåten och han döms därför för häleri. Det råder inte någon tvekan om att det var 46-åringen som säljaren träffade i Ödeshög på en upplyst parkeringsplats. Straffet blev skyddstillsyn och samhällstjänst i 100 timmar.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!